Çarşamba, Mayıs 14, 2008

SHAM EL NESIM

Aswan'da iken otel idaresi tarafindan odamiza birakilan tanitici brosure gore Sham El Nesim'in ne oldugunu aynen tercume ediyorum, ayrica gunumuzdeki kutlanis bicimi ile ilgili olarak gecen yil yazdigim yaziyi da okuyabilirsiniz.

"Sham al Naseem Faronik (Antic Misir) festivallerden birisidir. Musluman ve Hristiyan butun Misirlilar tarafindan kutlanir. Faronik festivaller astrolojik olaylara ve bunlarin doga ve yasam uzerindeki etkilerine dayaniyordu. Ilkbahar Festivalini ilkbahar ekinoksu na denk gelen tarihte kutluyorlardi. O gun, gunes Koc'un uzerine dogarken gece ve gunduz esittir. Bu da Barmehat 25'e denk geliyor. Kutsal kitaplarina gore o gunun yaradilisin ilk gunu olduguna inaniyorlardi.

Antik Misirlilar bu festivali Shamus Festivali – yeniden dirilis - olarak adlandirdilar. Zamanla festivalin ismi degisti, ozellikle Koptik Cag'da Sham olarak adlandirildi. Sonradan ilkbaharin yaklastigini belirten Naseem kelimesi eklendi.

Antik Misirlilar bu festivali resmi olarak milattan once 2700 yilinda kutlamaya basladilar.

Hristiyanlik Misir'a geldigi zaman, festival Hristiyanlar tarafindan kabul edildi ve Easter'dan bir sonraki gun kutlanmaya baslandi. Firavunlar Sham al Naseem'in ilk gecesini dinsel torenlerle kutluyorlardi. Gunesin dogusuyla, Sham el Naseem, butun insanlarin, Firavunlarin ve yuksek rutbeli memurlarin bile katildigi bir kutlamaya donusuyordu.

Sham al Naseem'in gecmisten gunumuze gelene kadar karakteristik ozelligi haline gelen kendine has yiyecekleri ve gelenekleri vardir. Ornegin, renkli yumurtalar, tuzlu balik, sogan ve yesil salata. Dogu'da ve Bati'da yasayan bir cok halk Sahm al Naseem'in orjinal kutlamalarindan bir cok ozellikleri kendi bahar festivallerine katmislardir."

Hiç yorum yok: