Perşembe, Ağustos 17, 2006

ANTIK CAGDAN GUNUMUZE UZANAN MISIR FESTIVALLERI

SHAM EL NESIM

Sham El Nesim Misir'lilarin kutladigi, Firavunlar zamanindan gunumuze kadar gelmis olan iki festivalden birisidir. Bahar bayrami olarak Nisan ya da Mayis ayinda kutlanir. Misirli'lar o gun acmakta olan cicekleri ve yeseren agaclari gormek icin bahcelere, parklara giderler. Bu ozel gunde ozel yemekler yenir. Fesiih adli tuzlu balik, renkli yumurtalar, taze sogan, marul gunun menusudur.

Soylendigine gore; Sham El Nesim bahar meltemi anlamina geliyormus ve baharin taze ve temiz kokusunu daha iyi alabilmek icin bir gece once uyurken yastigin altina taze sogan koyulur oyle uyunurmus. Ertesi gun de bol bol tuzlu balik yenir ve bira icilirmis. Yastigin altina sogan koyma kismi hala uygulaniyor mu bilmiyorum ama balik (fesiih) yeme ve bira icme kismi hala uygulaniyor.

WAFA EL-NIL

Misir'daki bir diger antik festival de Nil'in sularinin yukseldigi Agustos Ayi'nda kutlanan Wafa El-Nil'dir. Eski Misir'lilar Tanri'ya sularin her yil yukselmesi icin ve daha fazla su icin dua ederlerdi. Modern Misir'lilar artik Nil'in tanri olmadigina inansalar da kendilerine hayat veren bu suya cok saygi duyarlar. Eski Misir'lilar Misir'in gelini adini verdikleri guzel bir kiz heykelini suya atarlardi. Misir'lilar hicbir zaman insan kurban etmedikleri halde, Nil'in yukselmedigi zamanlarda gercek bir kizin kurban edildigine dair ispatlanmamis hikayeler vardir.

Hiç yorum yok: