Salı, Ocak 24, 2012

MECLIS ACILDI

Dun Misir Meclisi acildi. Gecen yil Husnu Mubarek'in devrilmesi ile birlikte lagvedilen meclis, gerceklestirilen secimlerle yeni uyelerine kapilarini acti. Yeni uyeler ve yeni partiler yer aldi bu sefer mecliste. Daha once buyuk cogunlukla Mubarek'in Al Watany partisi vardi sadece. Onun yerine yillarca secimlere girmesi engellenen, uyelerinin yakalanip hapse atildigi Musluman Kardesler'e ait Hurriyet ve Adalet Partisi %47 oy ile cogunlugu sagladi. Bu partinin kendisine Bizim AKP yi ornek aldigi soyleniyor (Oy oranlari da neredeyse ayni). Ikinci parti Selefiler'in Nur adli partisi. Bunlar seriatci bir parti ve bir cok insanin korkulu ruyasi. Oy orani %24. Ucuncu sirada liberal partilerden Waft Partisi var. Daha sonra da koalisyon yapmis ve secime ortak girmis olan partiler var.

Daha once sahit olmus oldugum secimlerde kazanan hep Mubrek'in partisi olurdu cunku neredeyse secime bir tek Al Watany partisi katilirdi. Baska partilerin katilmasina izin verilmezdi.

Devrim namina Misir'da henuz ortada pek bir sey olmasa da Mubarek'in yargilaniyor olmasi ve secim sureci kayda deger gelismeler bence.

Bu secim doneminde ilk defa partilerin TV lerde kendilerini ifade ettiklerini gordum. Sokaklarda pankartlarla, afislerle ilanlar verdiler. Bu bile bence bir devrim!! Sonra daha once secime girmesi yasak olan partiler de secime girdiler. Hem de ezici bir cogunluk elde edip secimin galibi oldular. Demek ki halkin gonlunde yatan arslan farkliymis ama senelerce gonullerde kalmis sadece. Bu sene secimlerde katilim orani oncekilere gore cok yuksekti. Insanlarin cogu hayatlarinda ilk defa oy kullandilar. Daha once nasil oy kullanacaklarini bile bilmeyenler varmis. Ev islerinde bana yardima gelen Leyla oy kullanmak istediklerini ama nasil verilecegini bilmediklerini soyleyerek esimden bilgi istedi. Aldigi bilgileri evde ailesi ve sokaktaki butun komsulari ile paylasmis. Ertesi gun bana ilk defa oy kullandiklari icin ailece ve mahallece cok mutlu olduklarini soyledi. Yani Mubarek rejimi insanlara nasil oy kullanacaklarini bile ogretmemis, bir cok seyi de ogretmedigi gibi. Ama ne demisler "gun olur devran doner"...

Sabah meclisteki yemin torenini izledim TV de. Oldukca cesnili bir goruntu vardi. Sakalli, sakalsiz, kravatli, kravatsiz, galabeyali, takim elbiseli, basi tarbuslu, musluman, hristiyan, basi acik ya da kapali bayan vekiller. Hosuma gitti dogrusu. Toplumun her kesiminin temsil edilebilmesi guzel.
.
Bakalim bu meclisin Misir'a getirdikleri neler olacak? Umarim iyi ve guzel seyler olur.

Bugun Meclis acilirken ortaligin karisacagi haberleri yayildi her yere. Ama cok sukur bir sey olmadi. Sirada 25 Ocak'in yildonumu var. Gene buyuk olaylarin olacagi beklentisi yayiliyor etrafta. Ama bence olmayacak! Insaallah.....





1 yorum:

Adsız dedi ki...

Dell Laptop Teknik Servis şirketi olarak paylaşımlarınızı çok beğendik , başarılarınızın devamını dileriz.