Pazartesi, Ağustos 24, 2009

RAS SUDR



Ras Sudr Sina yarimadasinda, Kahire'ye araba ile yaklasik iki saat mesafede bir yer. Kahire'den Suveys yoluna cikiyorsunuz ve Sina'ya gecmek icin deniz altindan yaklasik bir km. lik bir tunelden geciyorsunuz. Sonra da deniz kiyisindan guneye dogru gidiyorsunuz, hemen orada:)) Ismini Sedir agaclarindan aliyor. Ras "burun" demek. Yani ismin tam Turkce karsiligi "Sedir Burnu". Oyle cok fazla turizme acilmamis bir yer Sharm El Seyh gibi. Bir iki otel var, gerisi yazlik siteler seklinde devam ediyor. Eger dalmak icin degil de denizde yuzmek icin bir yer ariyorsaniz bence mukemmel bir yer. Kumsal alabildigine, beyaz ve ince bir kum. Deniz tertemiz, beyaz kumun yansimasiyla turkuaz renkli. Bir de git git git su belinde. Yumusacik kumun ustunde yuruyorsun. Hani fotograflarda goruruz ya Maldivleri falan, oyle iste. Butun denizlerde gel-git olayi vardir, vardir da burada bu oylesine gozle gorunur bir bicimde ve hizli oluyor ki sasilasi bir sey. Sabah oturdugunuz yere kadar vuran dalgalar, ogleden sonra saat dort gibi cekilmeye basliyor. Ama ne cekilmek; kiyida belinizde olan su ogleden sonra yok oluyor. Denizin ortasinda once kum adaciklari beliriyor, sonra koca bir ovaya donusuyor. Sanirim ikiyuz metre kadar bir uzakliga kadar suyu cekilmis bir yer ortaya cikiyor. Sabah yuzdugunuz yerlerde aksam ustu yuruyorsunuz.









Sularin bu kadar kisa surede bu kadar cok cekilmesi bana Hz. Musa'yi hatirlatti. Bilenleriniz bilir, Hz. Musa kavmini Misir'dan cikarip Firavun'un ordularindan kacirmak icin Kizildeniz'i yarmis ve halkini Sina'ya cikarmisti. Bugun boylesine gozle gorunur bir bicimde yasadigimiz bu doga olayi bana, boyle bir seyin nasil mumkun olabilecegini de ispatlamis oluyor diye dusundum. Tabii mucizevi guclerin de yardimi olduguna inaniyorum. Ras Sudr'a giderken yolda "Ayun Musa" diye gordugunuz tabelalarin oldugu yer, Hz. Musa'nin halkini karaya cikardigi yeri isaret ediyor.

Burasi ayrica cok ruzgar aldigindan, parasorf yapanlarin da gun boyu denizin ustunde kaydiklari bir yer. Ruzgarli olunca sicakligi da fazla hissetmiyorsunuz.



Bu deniz yildizini sular cekildikten sonra denizin iclerine dogru yururken buldum. Aslinda tamamen kumla kaplanmisti fakat seklinden ne oldugu belli idi. Buldugum bir cubukla hafifce durttum canli mi diye. Kaskatiydi. Olmus herhalde diye dusundum vesuyun oldugu yere kadar tasiyip yikadim. Desenleri cok hosuma gitti. Sonra donuste almak uzere onu kumun ustune biraktim ve yurumeye devam ettim. Donuste gelip kendisine baktigimda bacaklarindan birinin sekil degistirmis oldugunu gordum, daha dikkatli bakinca cok hafif bir kipirdanma belirtisi hissettim ve hala canli oldugunu anladim. Tabii ki hemen goturup suyun icine biraktim. Suya girdikten bir muddet sonra yumusamaya basladi. Hayata dondu yani:))




Biz buraya esim ve kizimla birlikte Ramazan'dan iki gun once gittik.Ramazan'in ilk gunu aksami donduk. Tabii bu yuzden koca kumsal ve deniz sadece bizimdi neredeyse. Bir de sorf yapanlar vardi. Deniz, kum, gunesle dolu dolu gecen bir "iki "gun yasadik ve cook mutlu ayrildik oradan. Denize girmek deyince benim icin favori yerlerden biri.

9 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Harika görülüyor!
Kum ve deniz, alabildiğine özgür bir sahil.
Kısa da olsa nefis bir tatil olmuştur.
Sevgiler...

funny dedi ki...

Sevgi Hanım merhaba,

Daha önce de size mail atmıştım ama ulaşamamıştım.
Kahire'deki yaşamla ilgili yazdıklarınızı eşimle okuduk, gayet akıcı ve anlaşılır bir üslubunuz var. Kahire'de uzun yıllar yaşayan biri olarak tecrübelerinizden daha da yararlanmak istiyoruz.

Ben Ankara'da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak çalışıyorum. Eşimin görevi nedeniyle önümüzdeki 3-4 yıl boyunca Kahire'de yaşayacağız. 2 çocuğumuz var. Oğlumuz 1, kızımız 5 yaşında..Kafamızda Kahire ve Mısır ile ilgili pek çok soru var.

Öncelikle kızımızın eğitimi,oğlumuzun bakımı,yaşayabileceğimiz yer gibi konularda bizi aydınlatırsanız çok seviniriz....Aslında o kadar çok konu var ki..Şimdilik aklıma gelen bunlar. Şimdiden teşekkürler.Hoşçakalın.
Funda

hayat dedi ki...

Sevgiciğim, bayramınız kutlu olsun.Canım inşallah sevdiklerinle beraber güzel bir bayram geçirirsiniz.
Kahire'ye sevgiler...

Papatya dedi ki...

Sen Sedir Burnu'na bir gittin o gidiş Sevgi :) nerelerdesin?!

yesim dedi ki...

Sevgicigim Misir gezilecek yer bakimindan cok cok zengin bir yer.Denizini oyle ozluyorum ki.Burada sadece denizi seyrediyoruz.Firsatin olunca benim icinde bir kulac ativer olur mu..Misirin denizinden sonra her deniz kirli geliyor.Yolu Misira dusen hic dusunmeden yillarini gecirebilir.Opuyorum yeni gezi resimlerini bekliyorum....

hayat dedi ki...

Sevgi artık kış geliyor:)) nerelerdesin.
Çok öptüm sevgilerimi gönderiyorum...

hasan uluer dedi ki...

`RAS SUDR`, yanindan gecerken arabamizla oylece izledik guzel sahillerini...Tuneli gectikten kisa bir zaman sonra baslayan Sina`nin essiz guzellikteki sahilleri Sharm el-sheikh`e, oradan Dahab derken Taba`ya kadar devam etmekte...Ayun Musa`da denize girdik ilk olarak cunku Ras sudr dan gecerken sabah safak yeni sokmus ve hava biraz serindi.Birkac gun sonraki donusumuzde ise Ras Sudr`un sahile yakin yerlerdeki tatil yerlerine bi ugrayiverdik sadece...Asiri yorgunluktan o guzelim sahile kendimizi birakma firsatini tepmis olduk maalesef.Gonderdiginiz resimlerin herbiri harika, bir daha ki sefere mutlaka oraya ugrayacagim diye kendime soz verdim bu yazinizi okuduktan sonra.Misir`da ve hayatinizda bol sanslar...

Unknown dedi ki...

Sayfama ugrayip selam birakan herkese cok tesekkur ederim. Bu kadar gec cevap verdigim icin utaniyorum biraz:( Affola...

Adsız dedi ki...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel