Perşembe, Mart 19, 2009

TABA'NIN KURTULUSU


Bugun Misir'da tum okullar tatil. Sebebi Taba. Taba'nin kurtulusunun yildonumu kutlanacak. Misir'da ilk defa tum okullar bu kutlama icin tatil ilan edildi. Sanirim sebebi Gazze'ye dayaniyor. Misir bir sekilde Israil'e goz dagi veriyor, himmm bize de yaptiklarinizi unutmadik diyor.


1956 daki Suveys krizi sirasinda Taba Israil tarafindan isgal edilmis, fakat 1957'de Israil geri cekilirken Taba'yi da Misir'a birakmis. Israil 1967 yilindaki meshur 6 gun savasinda Sina yarimadasini yeniden isgal etmis ve Taba'da 400 yatakli bir otel bile insa etmis. 1973 teki Yom Kippur savasini takiben Misir ve Israil baris gorusmeleri sirasinda Israil, Taba'nin aslinda 1906'da Misir'da yapilan Osmanli Ingiliz anlasmasiyla Osmanli sinirlari icinde birakildigini bu yuzden daha onceki iki anlasmanin hatali oldugunu soylemis. 1982 yilinda Sina'nin buyuk bolumu Misir'a geri gecerken Taba en sona birakilmis. Uzun gorusmelerden sonra olay uluslararasi zemine tasinmis ve bir Israil'li bir Misir'li ve uc de diger ulkelerden olusan komisyon Taba'nin Misir'a birakilmasi yonunde 1988 yilinda karar almis ve Israil 1989 yilinda Taba'yi Misir'a geri vermis. (Bu bilgileri Wikipedia'dan aldim)


Yillar once biz de Taba'ya gitmistik. Israil ile sinir oldugundan sinir kapisina kadar da gidip donmustuk. Turizmin gelismekte oldugu bir yer. Ozellikle Israilli turistler buraya cokca geliyorlar. Ne yazik ki 2004 yilinda Taba Hilton'da patlatilan bir bomba 34 kisinin olmesine sebep olmustu.

5 yorum:

serrose dedi ki...

ne guzel anlatmissin.Keske bize okullarda da boyle anlatilsa.
ezber ezber unuttum cogunu :(
sevgiler

B5 dedi ki...

Tarih oyle cabuk unutuluyor ki aslinda. Gittigim her yerde muhakkak bir kurtulus adina tatil var. Kimden veya neden goreceli sebepler tabi. Insanoglu illa savassin dursun.. : )

Tesekkurler yazi icin, selamlar!!

ps: Ben epey, ama epey zamandir yazmiyordum, bugun bloglara tekrar goz atayim dedim

Yaşar Yiğit Kaçmaz dedi ki...

Merhabalar,sitenizi yeni keşfettim ve sitenize hayran kaldım.Size ulaşabileceğim bir email adresi yazmadığınızdan (yada ben bulamadım) size buradan ulaşmak istedim.benimde sizinki gibi bir blog sitem var. www.misirguncesi.com bende mısırda yaşamaya başladığım için yazılarımı oradan paylaşıyorum.Değerli yorumlarınızı bekliyorum. email adresim yykacmaz@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Yorum birakan herkese cok tesekkur ederim. Uzun bir zaman icimden yazmak gelmedi. Sanirim artik kipirdanmaya baslayacagim.

Yasar Yigit Kacmaz, takdirleriniz icin cok tesekkur ederim. Ben de sizin yaptiginiz siteye baktim ve cok begendim. Ozellikle kullandiginiz temiz Turkce dikkatimi cekti. Bunun icin de ayrica takdirlerimi iletmek istiyorum.

Yyk dedi ki...

Teşekkür ederim takdirleriniz için.Son zamanlarda kendi yazılarımı tam olarak giremesem de elimden geldiği kadar Mısır hakkındaki haberleri girmeye çalışıyorum.

Sizin siteniz hakkında bir detayı belirtmek istiyorum.Google'da Mısır diye arattığınızda sitenize çok geç ulaşılıyor. Yazılarınızda tag bölümüne daha çok mısır yazmanızı ve Blogun en üstündeki KAHİRE HAKKINDA bölümüne de Mısır diye eklemenizi tavsiye edeceğim.En azından sitenize ulaşanların sayısı daha fazla olur bu sayede.