Cuma, Mayıs 16, 2008

KORBA FESTIVALI


Korba, Kahire'nin Heliopolis ilcesindeki bir semtin adi. Ana caddesinin adi Bagdat caddesi. Bu caddenin iki yani arap mimarisini yansitan bir cok guzel yapi ile, dukkanlar ve cafelerle kapli. Heliopolis bundan 101 yil once Belcika'li bir Baron tarafindan kurulmus - O zamanlar Heliopolis colmus, simdi ise Kahire'nin en kalabalik ve elit ilcelerinden biri. Husnu Mubarek'in yasadigi ev ve Devleti idare ettigi ofisi de burada. Ankara'nin Cankaya'si yani - Baron'un kendi icin yaptirdigi cok da guzel bir malikhane var burada, onun ayrintili bilgilerini daha sonra verecegim. Gecen sene Heliopolisin kurulusunun 100. yilini kutlamak icin bir festival duzenlenmisti Korba'da ilk kez. Butun binalar temizlenip boyanmis ve cok guzel oldugu soylenen bir festival duzenlenmisti. O zaman gidememistim ama bu sene gitmeye karar verdim ve kizimla birlikte gittim.

Sabah saat onbir sularinda trafige kapali olan yola iki tane siyah araba girdigini gorunce kendi kendime soylendim, "ne isi var bu arabalarin burada" diye. Neyse arabalar sokagin hemen basinda durdular ve icinden Cumhurbaskani'nin esi Sayin Suzan Mubarek cikti. Cok zarif bir sekilde herkesi selamlayarak, toka ederek, konusarak caddeyi bir bastan bir basa yurudu ve donuste de bizim cocuklarin boya yaptigi yere geldi. Ben de firsattan istifade hemen resimlerini cekiverdim tabii ki:). Sonra gene arabasina bindi ve gitti.




Gercekten her sey cok guzel planlanmisti. Bagdat caddesi trafige kapatilmis ve cadde uzerinde cesitli dillerden BARIS yazilari olan taklarla, bayraklarla, fenerlerle ve ciceklerle suslenmisti. Butun café ve restoranlar masa ve sandalyelerini sokaklara tasimislar. Her yer tertemiz. Sabah saatlerindeki sakinlik saatler ilerledikce yerini kalabaliklara birakti.







Bir de cesitli ulkelerin standlari vardi. Asya, Afrika ve Avrupa'dan. Ulkelerini tanitici brosurler dagitiyorlar, yemeklerini tattiriyorlardi. Gozlerim Turk standini aradi ama yok tabii ki... Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan, Sri Lanka, Myanmar, Banglades oradaydilar…

Neyse ki bizim de bayragimiz vardi en azindan!




Caddenin ortasina denk gelen yere de buyuk bir ekran koyulmus, once cocuklar icin cizgi filmler oynatildi ardindan caddenin sonundaki platformda yapilan gosteriler naklen verildi

Bu festivalde en cok eglenenler cocuklar oldu. Daha onceki bir yazimda bahsettigim Design Center bu cadde uzerinde ve cocuk etkinligini yurutuyordu. Serra'yi da getirmem icin beni aramislardi biz de vakti gelince gittik. Galerinin onune yola bir yolluk misali kartonlar serilmis yanyana, uzerine fircalar ve boyalar konmus, cocuklarin iclerinden geleni yapmalari icin.





Kagit boyama isi bitince, Ishak Bey asfaltin uzerine renk renk boyalar doktu ve cocuklara canlari ne istiyorsa cizmelerini ve yolu bir hali gibi suslemelerini soyledi. Onlarca cocuk fircalari ellerine alip dilediklerini yaptilar.






Bu arada festivallerin en goz alici yani seyyar saticilar ve satilan yiyeceklerdir tabii ki. Burada da tirmis, tatli patates, patlamis misir, kagit helva, elmali seker, mesrubat saticilarinin hepsine ugramak Serra ve benim icin bir farz oldu.

Bunun adi "tirmis" denilen misira benzeyen bir yemis. Misirin tanelerinin cok irisini ve yassisini dusunun, oyle. Uzerine arzuya gore limon suyu, kimyon ve kirmizi biber serpilerek yeniliyor. Bizde de Antalya'da ayni isimle mevcutmus.

Bu da "batata" yani tatli patates. Firinlarda pisiriliyor ve alip oylece yiyorsunuz. Kabak tatlisi lezzetinde. Kendinden tatli, sekere gerek yok. Bununla ayrica kaymakli tatlilar yapiliyor.

Bu da bizim kagit helva. Burada "freska" diyorlar. Adina yakisir sekilde kagit inceliginde. Ayrica cevizli-balli sandvic halleri de mevcut, lokmalik boyutlarda.


Patlamis misir, buradaki adi "fishar"

Elma sekeri

12 yorum:

Berceste dedi ki...

Ben de o nohuta benzer, heryerde arabalarla satilan sey nedir diyordum, demek misirin akrabasiymis!
Batatayi da Ingiltere'de sweet potato adiyla aliyoruz ve kabak tatlisini ozledigimde hemen patates tatlisi yapiyorum :)

Nihat Akkaraca dedi ki...

Mısır Cumhurbaşkanı'nın eşinin giyimine bayıldım. Nekadar zarif bir kıyafet.

Nihat Akkaraca dedi ki...

Festival oldukça etkileyici. Hele çocukların sokağa istedikleri resmi çizebilmeleri...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Cumhurbaşkanı eşi çok zarif görülüyor ve çektiğin resimler harika ne kadar renkli bir festival olmuş.Belki senin çektiğin resimlerin etkisi ile o canlı yaşamın içinde olmak istedim.
Sevgiler...

LenOosh~ dedi ki...

Niye daha sık yazmıyorsunuz?
Ben uzun zamandır sizin yazılarınızı merakla okuyorum çünkü ileride aynı sizinki gibi bir durumda olma ihtimalim varo yüzden mümkün olduğunca çok bilgi edinmeye çalışıyorum Mısır'da yaşamak ve bir Mısırlıyla evli olmak hakkında.

Leyleğin ömrü dedi ki...

Sevgi ciğerim , Tarek senin icin daha iyi dedi. Ayagın ne vaziyette?
Cok öptüm

hayat dedi ki...

Sevgi'ciğim, geçmiş olsun. Canım ne odu ayağına. İnşallah kötü bir şey yoktur.
Seni çok öpüyorum kendine iyi bak arkadaşım...

Aslı Cin dedi ki...

Bütün kaçırdığım yazıları bir çırpıda okudum Sevgi. O kadar güzel anlatıyor ve fotoğraflıyorsun ki yaşadığın yeri, bunun bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Bne yaşadığım yeri bu kadar sabırla , zevkle anlatamam. Herkesin yeteneği ayrı :)

eslamali dedi ki...

Sevgı Hanım

Mrb

Çok sag olun, bu çok guzel bı haber vallahı CNN turk den daha ıyı dır

Iyı şansılar
Mısırlı ESLAM
Eslam Alı

B5 dedi ki...

Patates tatlisi mi? Berceste'nin dedigini bir sormali ona.
Yazin tam benim sevdigim gibi olmus, tam bir turistik gezi, resimler ve adlari ile birlikte,
Tesekkurler :)

Berceste dedi ki...

B5'cigim sweet potatolari alip kabugunu soyup, hasliyorsun. Sonra ezip, agiz tadina gore seker ve biraz sut ekleyip firina veriyorsun. Oluyor sana kabak tatlisi :)

Unknown dedi ki...

Tesekkurler B5. Daha simdi gordum mesajini, tesadufen:)) Eger bulabilirsen tavsiye ederim denemeni bu patates tatlisini. Sadece haslayip, ya da firinlayarak da yiyebilirsin, seker katmana gerek yok. Kendinden sekerli.