Cuma, Şubat 16, 2007

KISSADAN HISSE - 2

Sabah sabah gecen gun karsilastigim bir davranisin vicdan muhasebesine girdim. Oldukca rahatsiz oldum ve su anda da yaziya dokuluyor duygularim.

Biz burada Turk kadinlari olarak ayda bir kez Turk Dili Ogrenim Merkezi'nde toplaniyoruz. Burasi elciligimizin egitim musavirligine bagli bir yer. Ben de bu toplantilarin baskaniyim. Bir arkadasimla beraber gittik gecen sali gunu olan toplantiya. Elimizde toplanti icin getirdigimiz malzemelerin oldugu cantalar vardi. Toplanti yeri binanin altinci katinda. Iki asansor var aslinda ama biri bozuk oldugu icin digerinin onunde bir kac kisi bekliyordu. Bizimle ayni anda oraya gelen hali vakti yerinde, yakisikli, temiz bir bey de yanimizda duruyordu. Bir sure sonra asansor geldi ve bizden once orada bekleyen, sanirim tamirci olan yada ellerindeki plastik torbalarda hirdavat tasiyan iki genc asansore bindiler haklari olarak. Birden yanimizdaki adam yerinden kipirdamadan ama cocuklari azarlayarak bir seyler soyledi arapca, ve cocuklar asansorden indiler. Adam da nazikce bize yol gosterdi ve onceligi bize vererek asansore bizimle beraber bindi. Ne yalan soyleyeyim ben asansore binerken cocuklarin yuzune bakamadim. Arkadasim cok sasirdi bu harekete ve "vay ne yakisikli adam" diye takildiktan sonra "galiba oburlerine 'saygili olun, burada bayanlar var demek istedi'" dedi. Bu arada adam bize sanmayin ki yan gozle bakti. Basini kaldirip yuzumuze bakmadi simdi. Hani bize takilmak icin falan yapmis oldugu bir davranis degildi. Neyse biz indik asansorden toplantimiza katildik, guzel bir gunden sonra evlerimize geldik. Iste kac gun sonra biraz once mutfaktayken aklima geldi bu olay ve cok rahatsiz oldum.

Simdi bu adam belki bizim yabanci bayanlar oldugumuzu anlayip boyle bir jest -kendince- yapmis olabilir, ya da aslinda o asansore ilk once binme hakkinin sosyal konumundan oturu kendinde oldugunu dusunerek bu hareketi yapti ve bizi de yanina alarak kibarlik yapti -kendince- ki bence ikinci olasilik kuvvetle muhtemel. Ben ne kadar asansore binerken genc cocuklarin yuzune bakamasam da onlarin bizlere baktiklarini biliyorum. Eminim ki kalpleri bu adaletsiz davranis yuzunden olumsuz duygulara sahip oldu.

Iste toplumlardaki bir takim asiri uclarin yukselmesine, fanatik hareketlere sebep olan davranislara kucuk bir ornek bu. Misir'da Musluman Kardesler Orgurtu niye yukseliyor? diye soracak olursak sanirim yanitlardan biri de 'adaletsizlik'tir. Yani yasalar onunde adalet olabilir ama toplumun kendi icinde kisiler arasinda bu gibi davranislar o kadar cok ki. Zengin fakiri adam yerine koymuyor.

Bir daha boyle bir "jest" ile karsilasirsam basiretsizlik yapip bu "jesti" kabul etmeyecegim. Bu da benim hisseme dusen ders oldu. Allah beterinden saklasin.

4 yorum:

akçahan dedi ki...

Öncelikle başında bulunduğun faaliyetten dolayı tebrik ederim Sevgi. İnsanlar türlü türlü bilinmez ki şahsını da, yabancı olduğunuz için sizi de önemli görmüş olmalı. Sevgiyle.

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim Akcahan.

Leyleğin ömrü dedi ki...

Adamın kendisi için bunu yaptığına ve nezaketen de sizi yanına aldığına eminim. Ben de buna benzer davranışlara çok şahit oldum.
Sen üzülme , senin basiretin bağlanmınmıştır.Yoksa adamıda bindirmezdin sen orada :))

Unknown dedi ki...

Sagol Alev'cigim.