Pazartesi, Ekim 09, 2006

MISIR USULU PATLICAN TURSUSU

Buradaki patlicanlar oldukca kucuk boylarda. Bazan manavlarda biraz iricelerini buluyorum ama makbul olan kucuk olanlar. Kabakta da oyle. Alismisim ben Turkiye'deki kabak ve patlicanlara bunlar pek minyatur gorunuyorlar gozume. Sonra o kucucuk patlicanlari ve kabaklari oyup dolma yapmak tam bir iskence, onun icin irisini bulabilene kadar bekliyorum. Yoksa oysaniz bile icini doldurmak da ayri bir dert. Ama Misirli kadinlar bunu cok cabuk bir sekilde hallediyorlar. Manavlarda hazir oyulmus patlican ve kabaklar da satiliyor isteyene. Bu patlicanlarin boyu yuzunden karniyarik, imam bayildi ya da patlican kebabi yapamiyorum ha deyince.

Ama Misir'da cok sevdigim patlican tursusunu bu patlicanlarla kolaylikla yapabilirsiniz. Cabuk tursu da diyebiliriz buna. Simdi tarifini vereyim, denemek isteyen olursa diye;

Bu tursu iki sekilde de yapiliyor, isterseniz kizartma usulu ile, isterseniz haslama usulu ile. Ben ramazan gunu hafif olsun diye haslama usulu ile yaptim dun. Ama galiba kizartmasi daha lezzetli.

Malzeme olarak kucuk tursuluk patlican, dovulmus sarmisak, limon veya sirke, kiyilmis taze kisnis, isterseniz maydanoz, kucuk kucuk kiyilmis sivri biber, kimyon, aci biber, tuz.

Patlicanlari bir tencereye koyup yumusayana kadar hasliyorsunuz. Sonra diger malzemeleri bir kabin icinde karistirip az da su ekliyorsunuz.

Haslanmis ve sogutulmus patlicanlarin karnini yarip icine bu malzemeden doldurup patlicani da tekrar bu sosun icine batirip bir tabaga diziyorsunuz. Bu arada resimde goruldugu gibi domatesi de halka halka dograyarak bu sosa bulayabilirsiniz. Cok guzel oluyor. Eger elinizde hala sos kaldiysa bunu da gene patlican ve domateslerin uzerine dokebilirsiniz. Malzemelerde miktar belirtmedim, cunki goz karari ile hazirladik bana yardim eden bayanla birlikte.

Ve iste patlicanlar haziiir,


afiyet olsun!

8 yorum:

Leyleğin ömrü dedi ki...

Sevgi bunlardan isterim gelince ve de sana kim yardım etti bakiim?

Unknown dedi ki...

Alev'cigim artik yas kemale erdiginden:)) evde bana yardimci olacak birini buldum sonunda. Baktim yemekten anliyor, Misir yemekleri konusunda da yardim alacagim ondan. Geldiginde yapariz tabii ki, istedigin kadar.

Adsız dedi ki...

bu patlicanlardan karniyarik cok guzel oluyor sevgi =) hemde patlican kebabi, cekirdeksiz oluyor cunku ve urfa kebabinda kulanilan patlicanda cekirdeksiz olur zaten. butun arap yorelerinde hatta guneydogu anadoludada boyle patlican bulabilirsin, bizim burdaki araplarda satiyor bunlardan, senin tarifle ben benim misirli arkadasa gideyim bir hafta sonu =)

Berceste dedi ki...

Sen kucuk diye sikayet ediyorsun patlicandan, ben buyuk diye :) Buradaki patlicanlar da kocaman ! Enine boyuna iri kiyim derler ya oyle yani ! Ne karniyarik, ne tursu, ne imam bayildi...Anca kozleyip salata ya da begendi yapabiliyorsun. Yanliz guzel olani Turkiye'de bana dokunup agzimin icini yara yapar patlican, buradakilerle oyle bir sorun yasamiyorum...Elinize saglik tursu icin ama benim canim soooyle ici lahana dolu olanindan cekti.

Unknown dedi ki...

Biliyorum Cem, biraz iricesini secip yapiyorum, ama bu resimdekiler parmak kadar. Parmak Patlican:)) Senin arkadas eminim baska usuller de biliyordur. Cunki istedigin malzemeleri secebiliyorsun aslinda. Bak bakalim tadina begenecekmisin. Bizim guneydogu ve cukurova bolgesi ile buradaki hava (icine hersey girer)cok benziyor. Bazi yemek adlari bile ayni. Yeri geldiginde yazacagim. .

Unknown dedi ki...

Aman Berceste ben alismisim Turkiyedeki sebzelerin boyutlarina da. Bunlarin da icini doldurmak hakikaten cok zor ama yemesi guzel:)))

Leyleğin ömrü dedi ki...

Sen bunu ölçülendir canım arkadaşım ki ben de yapayım.Çok özledim seni bu arada belirteyim.

Unknown dedi ki...

Alev'cigim, goz karari olculeri su sekilde verebilirim. Resimde gosrdugun miktar icin, 1 yemek kasigi dovulmus sarmisak, bir tane aci yesil biber, yarim demet taze kisnis ve maydanoz,bir cay kasigi kimyon, biraz tuz, bir limon suyu (yada bir-iki kasik sirke), bir- iki kasik su. Gerisi senin kendi agiz tadina gore ayarlama yapmana bakar.