Cuma, Ağustos 25, 2006

II. RAMSES'IN HEYKELI

Bugun sehrin gobeginde bulunan 2. Ramses'in devasa heykeli yerinden oynatildi. Sehrin karmasa ve gurultusunden uzakta, Piramitlere yakin bir yerde insaa edilen yeni Kahire Muzesinin yanina goturulmek uzere yola cikarildi. Bu is icin yaklasik iki yildir hazirliklar yapiliyordu. 83 ton agirligindaki yekpare granitten yapilmis heykeli tasimak icin ozel olarak 128 tekerlekli bir tasiyici yapildi. 3200 yasindaki heykeli tasimak icin 1500 kisilik bir askeri konvoy da tasimaya eslik etti. Tasima gece saat 01'de baslamis ve o saatten itibaren de naklen yayinlanmis. Ben televizyona bakmaya basladigimda heykel piramitlerin oldugu bolgeye gelmisti. Sanki bir festival havasi vardi , yuzlerce kisi de bu tasimaya katilmis, ellerinde Misir bayraklari, sarkilar soyleyerek heykelin yanindan yuruyorlardi.
Su anda Tahrir Meydani denen yerde bulunan Kahire Muzesi de artik yetersiz bulundugundan yapilmakta olan yeni yerine 2 sene sonra tasinacak. Simdiki muzede hersey cok tikis tikis, hatta 600 kadar buyuk parcanin da hala depolarda bekledigini ogrendim. Daha buyuk ve modern olacak olan yeni muze piramitler tarafinda Iskenderiye yolu uzerinde insaa ediliyor. Eski muze binasina ne olacagi ise hala bir karara baglanmamis. Buyuk otellerden biri binayi alip otel yapmak istiyormus, ama binayi cirkin bulup tamami ile yikilmasini isteyenler de varmis. Aslinda bence guzel bir yapi, Hayirlisi olsun!..

Resimler icin konu basligini tiklayin lutfen.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

taşıma operasyonunun bir kaç fotoğrafını koyabilseniz bloga ne güzel olur. özellikle yüzlerce tekerleği olan taşıyıcıyı merak ettim doğrusu..

Unknown dedi ki...

resim koyma isini daha yeni ogrendim. Istediginiz resimleri bulabilirsem onlari da koyacagim digerleri ile birlikte. Ilginize tesekkur ederim. Iyi gunler.