Salı, Haziran 20, 2006

MEYVE SULARI

Taze meyve suyu icmeyi seviyorsaniz burasi bir cennet diyebilirim. Tabii yabanci olarak hijyendi, temizlikti falan diye hakli olarak titizleniyorsaniz belki de es gecersiniz ama tavsiye ederim. Burada oldukca cok sayida meyve suyu dukkani var. Dukkanlarin temizi de var pisi de var, her yerde oldugu gibi. Hangi meyveyi isterseniz onun suyunu cikarip veriyorlar. Bizim alisik oldugumuz genelde portakal suyu ve limonatadir. Burada portakal her mevsim oldugu gibi mevsimine gore diger meyveler de bardagimiza su olarak dolmaktan nasiplerini aliyorlar. Limonata dedim de burada gercekten cok guzel limonatalar ictim. Buradaki limonlar laym denilen kucuk, ceviz buyuklugunde limonlar. Bunlari kabuklari ile beraber karistiriciya atip su ve sekerini ekleyip harika tadi olan limonatalar yapiyorlar. Yolu dusen olursa tavsiye ederim. Karpuz suyu ictiniz mi hic? Ben cok begeniyorum. Kavun suyu, mango suyu, guvafa (buraya has bir meyve armuda benziyor ama tadi daha keskin) suyu, cilek suyu... Bir de bu sularla yapilan kokteyller var. Ornegin cilek, guvafa ve mangodan yapilan bir kokteyl gercekten cok hos. Goruntusu de guzel oluyor. Bardagin altinda kirmizi cilek suyu, ortada beyaz olan guvafa suyu, en ustte de koyu sari rengi ile mango suyu. Uc ayri renk uc ayri lezzet. Gercekten nefis. Bir de seker kamisi suyu var. Icen bazi arkadaslar sevmediler ama ben sevdim dogrusu. Bazan sicak yaz aksamlarinda esimle beraber ozellikle seker kamisi suyu icmeye bile gidiyoruz. Uzun uzun kamislari bir makinadan gecirerek cikariyorlar suyunu. Adindan da anlasilacagi uzere oldukca tatli ama yazin sicaginda buz gibi icildiginde cok hos geliyor. Sogutulmadan icilmesini tavsiye etmem, o zaman agir oluyor. Seker kamisina burada "ASAB" deniyor. Eger gelir de icmek isteyen olursa diye yaziyorum. Hadi meyve isimlerinin de buradaki karsiliklarini yazayim.
Meyve suyu: asir (aynen yazildigi gibi okunuyor)
Cilek: Faraula
Portakal: Bortuan
Mango: Manga
Karpuz: Batih
Kavun: Kantalup
Limon: Lemuun
Elma: Tuffeh
Mandalina: Yusuf Efendi (kisaca "yust efendi" diyorlar)
Muz: Muz
Erik: Ber'u

Meyve suyu isterken once asir deyip sonradan da meyvenin adini soyleyeceksiniz. Asir bortuan, asir manga... gibi. Bol vitaaaminli gunler dilegiyle.

12 yorum:

Leyleğin ömrü dedi ki...

Indian fig i unutma!!

Minik Patikler dedi ki...

:) aa cok hosuma gitti verdigin bilgiler super :))

Unknown dedi ki...

okuyanlara tesekkurler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgi abla,
Siten çok hoş gerçekten.Resimlerle süslersen daha da güzel olacağı kesin :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba sevgi....ben arzu..tekrar kahiredeyim..aslinda seni bir kac kez aradim ama evde bulmak nasip olmadi...son toplantinizda burdaydim ama gelemedim.malum dersler yine basladi.umarim gorusuruz.bu arada ASAB tam asab bozucu bir icecek bana gore.mideyi temizledigi soyleniyor.hakkaten oyle ictikten sonra midem oyle bir temizlendi ki hatta iki gun yemek yedirmeme etkisiyle tertemiz kaldi..korkunctu..

Adsız dedi ki...

Selam Sevgi,

Alev gonderdi beni buraya :) Geldigime gordugume sevindim. Ama bir de soru sorabilir miyiiiiimm??Guvafa Ayva mi oluyor?

Sevgiler

Leyleğin ömrü dedi ki...

Cicim , son gün beni aramışsın, arşive kadar inmiştim. Sonra seni aradım cebin kapalıydı. Mısır Havayolları ile mi döndün?

Unknown dedi ki...

Merhaba Hande, tanistigimiza seviundim. Umarim beni okumaya devam edersin. Guvafa sekil itibari ile armuta benzeyen bir meyva. Ama tadinin alakasi yok. Ayva Misir'da bulunmuyor. Gorusmek uzere.

Unknown dedi ki...

Alev'cigim seni hoscakal demek icin aramistim. Misir Hava Yollari ile dondum. Hersey cok iyi gecti, kilo sorunu falan olmadi ucakta. Gorusuruz.

Unknown dedi ki...

Selam Arzu, ben de seni merak ediyordum. Bir ara aradim ama telefonun cevap vermeyince herhalde Kahire'ye gelmekten vaz gectin diye dusundum. Eh artik geldigine ve Kahire'yi sevmeye basladigina gore demek ki daha cok gorusebilecegiz. Hoscakal.

Unknown dedi ki...

Nilgun'cugum en kisa zamanda resimlerle suslemek istiyorum ben de yazdiklarimi. Opuyorum.

Leyleğin ömrü dedi ki...

Seni bugün 14:10 aradım ama duymadın sanırım. Haftaya görüşmek üzere