Pazartesi, Aralık 07, 2009

TENNURE ILE MERHABA DIYEYIM YENIDEN:)))

Ben gene karabatak misali bir gorunup bir yok oldum:)) Aslinda yazmak istedigim cok sey vardi da ondan mi yazamadim, tembellik mi yaptim, icime mi kapandim bilemiyorum. Ama yazmadigim halde bana gelen mesajlar o kadar coktu ki bu gun okudugum bir tanesinden sonra birden kendimi yazmaya zorunlu hissettim. Blogumu okuyup da bana mesaj atan herkese cok tesekkur ediyorum. Yazilarimi beklemis olan beni ozlemis olan arkadaslarimdan da ozur diliyorum. Ben de sizleri cok ozledim. Bana arada bir boyle oluyor iste ne yapayim. Anlayisiniza siginiyorum:))

Bugun size uzun zamandir cekimini yaptigim halde bir turlu yayinlayamadigim "Misir folklorundan kesitler" dizisinden bir parcayi paylasmak istiyorum!!! (Cok havali oldu:))

Bir kac ay once Sharm El Sheikh'de bir otelde katildigimiz folklor gecesinde cekmistim bu goruntuleri. Her gun sirasiyla birini bloga ekleyecegim insaallah. Bugun "Tennure" gosterisini yayinliyorum. Sanirim dayanagi Mevlevi semalarina dayaniyor. Burada da mevlevihaneler varmis zaten. Bu arada Tennure nedir diye bir arastirma yaptim google'dan onu da paylasayim sizlerle kisaca:

Bir aciklamaya gore teni nurlandiran elbise demekmis. Semazenlerin giydikleri beyaz elbisenin adiymis, bir de kefeni temsil edermis. Bir de daha detayli baska bir aciklama buldum;

"kalenderi ve hayderîlerle eski bektâşîlerde de bulunan bu fistan, kolsuz, yakasız, göğse kadar önü açık ve bele kadar kısmı dar olup belden aşağıya doğru gittikçe genişliyen bir elbisedir. etekleri, üstüyle kıyaslanamıyacak kadar geniştir ve altı parçadan meydana gelir, etek kısmına içten dört parmak enliliğinde kalın ve yünlü bir parça dikilir. semâ' tennuresi denen bu fistan, renkli ve çok defa beyaz olur ve semâ'zen, semâ'a başlayınca elifi nemedle sıkılmış olan belden aşağı kısım açılır ve hafif bir dönüşle açılan etek, artık semâ'zeni idare eder, semâ'zen, âdeta onun dönüşüne uyar. hizmet tennuresi denen ve matbah canları tarafından çile müddetinin sonuna kadar giyilen tennure, semâ' tennuresine nispetle kısadir, yâni ayaklara kadar uzanır ve rengi umumiyetle siyahtır."

Burada giyilen tennure (belki de gosteri amacli oldugundan) oldukca cok renkli. Yukaridaki aciklamadaki gibi etek ucunda serit halinde bir kalinlik var. Cekimi telefonla gece yaptigim icin parlak bir netligi yok ama size bir fikir verebilir gene de. Yaklasik on dk. suruyor.


4 yorum:

hayat dedi ki...

Sevgiciğim, harika bir gösteri.Paylaştığın için teşekkürler.
Canım arayı bu kadar açıpta özletme kendini.
Çok öptüm, Kahire' sevgiler...

Unknown dedi ki...

Geldim, geldim Hayat'cigim. Begendigine sevindim. Sevgiler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

severim ptantk havaları çoğunlukla,
ama bu kadar özletmek bize acımasızlık değilmi ?
bize zaman zaman lütfen Mısırın kıyısından köşesinden resimler yayınla emi. ben seviyorum.
Geçen Fas gezisi (iş) oldu ve valide sultanım çok hastaydı gidemedim.
ne kadar üzülmüştüm..
bari sen bu açığı kapatsan :)))
sevgiler- Sevgiciğim.

Unknown dedi ki...

Tamam Nunu'cugum resim yayinlarim. Sevgiler.