Cumartesi, Eylül 20, 2008

RAMAZAN'DA KOPTLAR


Ramazan geldi gelecek derken, gitti gidiyor. Iftardi, sahurdu, ibadetti derken bir ramazani daha yakinda bitirecegiz. Yenilerine erismek dilegiyle.

Bizim ulkemizin nufusunun yuzde 99 unun musluman oldugunu soyleriz, yani diger dinlere mensup kisiler yuzde birlik bir oranda. Misirda ise bu sayi yuzde 10-15 civarinda. Dolayisi ile her yerde bir hristiyanla karsilasmaniz, kiliselerini gormeniz, hatta arkadas olma olasiliginiz oldukca yuksek Turkiye'ye gore. Burada Hristiyanlara Mesihi diyorlar. Bazan kollarinda ya da bileklerinde bir hac dovmesi gorebilirsiniz. Basi turbanli hristiyanlari da gorebilirsiniz. Ramazanda musluman komsulari ile birlikte oruc tutan hristiyanlari da, musluman arkadaslarina iftar yemegi veren hristiyanlari da gorebilirsiniz. Tabii ayni sekilde muslumanlarin iftar sofralarina davet edilen hristiyanlari da gorebilirsiniz. Boyle hosgoru ile birbirini kabul eden insanlar gorebildiginiz gibi burada tam ziddi bir sekilde, cocuklarin bulundugu bir dogumgunu ortaminda dis gorunusune bakinca musluman diye tanimladiginiz bir kisinin masadaki herkese elini uzatip merhaba dedigini ama cocugu ile ayni sinifta olan bir hristiyan cocugun annesinin elini havada birakarak es gectigini de gorebilirsiniz. Ve ayni ortamda bulunmaktan dolayi utanc duyabilirsiniz. Kucuk cocuklarin cok iyi arkadas olduklarini gorebilirsiniz, ama "sen hristiyansin, cehennemde yanacaksin" diyen cocuklarin varligini da gorebilirsiniz.

Buradaki hristiyanlar daha onceki bir yazimda da bahsettigim gibi Kopt olarak adlandiriliyorlar, ilave olarak sunu soyleyebilirim. Televizyonda Ilber Ortayli'nin bir programinda duymustum yanilmiyorsam; Koptlar diger hristiyanlardan farkli olarak Hz, Isa'yi ilahlastirmiyorlarmis. Muslumanlar gibi onu bir insan olarak goruyorlarmis tanri olarak degil. Onlar da oruc tutuyorlar hem de senede 3-4 kez. Ama oruclari bizimkinden farkli. Gun icinde yemek icmek serbest sadece hicbir hayvansal gida almiyorlar. Ne tereyag, ne yumurta, ne sut ve urunleri hicbir sey. Sadece sebze ve meyve yiyorlar. Tam bir vejeteryen diyet yapiyorlar.

16 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Bilmediğimiz yerleri bizlerden birinden dinlemek çok hoşuma gidiyor. Öğrenmenin hiç sonu yok.
Bazı olguları çocuklara indirgemesek, bıraksak istedikleri gibi değerlendirseler, belki dünyanın geleceği daha iyi olur diye düşünürüm hep.
O körpecik beyinleri güzelliklerle doldurmak yerine sorgusuzca şekillendirmek çok acı.
İyice iyileştiğini umarım.
Sevgiyle kal...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Beklemek le ilgili bloğuma bıraktığın yorum için buradan seslenmek istedim.
Güzel ve anlamlı sözlerin için çok teşekkür ederim.
Gezi için, misafirim olmanı çok isterim, o güzellikleri bir dost ile paylaşmak harika olur benim için.
Sevgiler...

julyana dedi ki...

merhaba sevgi

gece 3 tü ve ben hala nette kahire ile ilgili bilgi edinme derdinde idim. ve yazın aslında ciddi anlamda içime biraz su serpti. eşimin işi dolayısı ile 3 yıl orada yaşamak durumundayız. sorun şu ki 4 aylık hamileyim. adım julyana :)) çocukluğumdan beri gitmek için can attığım mistik ülke artık benim için korkulu rüya. sana ulaşabilmeyi diliyorum. fikirlerine ihtiyacım var. sevgiler.

Unknown dedi ki...

Yasamin Kiyisinda tesekkur ederim. Vallahi gezi yi birlikte yapma teklifiniz icin cok tesekkur ederim ayrica. Insallah kismet olur da beraberce gideriz o guzelliklere. Bunu unutmayacagim. Tekrar cok tesekkur ederim, cok sevindim teklifinize. Opuyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba Julyana, mesajiniza tesekkur ederim. Misir niye korkulu ruya sizin icin anlayamadim. Geldiginizde yanildiginizi anlayacaksiniz. Yakinda mi geleceksiniz? Umarim her sey yolunda gider sizin icin. Bebek icin de tebrik ederim:)) Sevgiler.

julyana dedi ki...

Sanırım çok acele ve fazlası ile panikle yazılmış bir mesaj idi.Eşim sadece 2 gündür kahirede. İlk izlenimleri de açıkçası çok kötü idi. Halkın çok temiz olmaması etraftan gelen kötü kokular birde kötü bir rehberle birleşince hayal kırıklığı yarattı. Bebeğimi orada doğurmayı planlayan ben gerekli sağlık koşullarını bulamıyacağımı düşündüğümden korktum. Ama dün yapılan güzel bir şehir turu görülen farklı ve güzel yerler akşamında da nil nehri kıyısında yenilen enfes yemek ve muazzam manzara ile düşünceler epey bir değişmiş.:)) Bense yazılarınızı ADAM AKILLI okuyarak nefes aldım, rahatladım.Hristiyanlarla ilgili yazınız( halkın yabancı olmaması bile bence yeterli bir durum) ve sosyal yaşam ile ilgili verdiğiniz kesitler, deneyimleriniz benim için çok yararlı oldu. Bunun için çok çok teşekkür ederim.Ekim 15 gibi yerleşmek üzere kahireye geliyoruz.Yılbaşına kadar da pek çok şey için karar verme imkanım olacak( 7 ay dolana kadar).Sormak istediğim elbetteki çok şey var ama bunaltmayayım ben sizi.
Sevgilerimle. :))

Unknown dedi ki...

Merhaba Julyana, bir parca rahatlamis olmaniza sevindim. Burada turistlere nedense once hep pis yerler gosteriliyor ama geldiginizde goreceksiniz korkulacak bir yer degil. Bizim burada Turkce Konusan Hanimlar Grubu diye bir grubumuz var, ona da katilirsiniz, kisa surede bir cok tanidiginiz olabilir. Beni sorularinizla bunaltmazsiniz. Sormak istediginiz bir sey oldugunda sorun lutfen. Elimden geldigince yanitlarim.

julyana dedi ki...

Günaydın.

Çok isterim grubunuza katılmayı. Ben Hataylı olduğum için Suriye arapçası konuşabiliyorum. Mısır da biraz farklı uydudan izlediğim kadarı ile. Ama ben arapçamı da ilerletip okuma yazma öğrenmek istiyorum.3 yıl gibi bir süre kalacaksak bu sürede çok güzel olur.Kalacağımız bölge Ramadan 10 City diye bir yer.Belki biliyorsunuzdur.Sitede sirket yetkilisi 53 Türk ailesi varmış. Eşim yarın görecek oturacağımız yeri.Cuma günü dönüyor uzun uzun konuşabilmek için can atıyorum tabi.
Ben buradan yorum şeklinde devam ediyorum sohbetimize.Sitede kesintisiz sohbet imkanı var mı bilmiyorum.Mail adresinizi de göremedim.
Güzel bir gün dilerim.. :))

julyana dedi ki...

Yanılmışım iş yeri Ramadan 10 City de.Ev Al Rehab City de. Siz hangi bölgedesiniz?

Unknown dedi ki...

Merhaba Julyana, ben de al rehab'da oturuyorum. Burada yakinda bir turk mahallesi kuracagiz galiba:)) Ben de yari Mesinliyim diyebilirim. Annem tarafindan. en iyisi mail adresimi vereyim ben: sevgi_shawky@yahoo.com

Evet suriye arapcasi ile buradaki farkli. Ilk basta ne siz onlari anlayacaksiniz ne de onlar sizi ama kisa surede bizlerden cok daha iyi olacaginiza inaniyorum. Ders alirsiniz hemen toparlarsiniz. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mısır'a yalnızca bir kez gittim ve gider gitmez de aşık oldum o büyülü ülkeye.Kahire'yi, Giza'yı bir kez daha görmeyi öylesine çok istiyorum ki...İnternette bloğunuzu görünce sevinçten çılgına döndüm.Yazılarınızı okuyarak hasret gideriyorum.Bu yüzden size çok teşekkür ediyorum.Harika bir bloğunuz var.Bu arada çok geçmiş olsun.Tekrar teşekkürler.
SEVGİLERİMLE...

Unknown dedi ki...

Betul Hanim cok tesekkur ederim. Dogrusu beni bu mubarek gunde cok mutlu ettiniz. Blogumu begenmenize cok sevindim. Motivasyonum artti simdi:)).... Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Siz de beni ne kadar mutlu ettiğinizi bir bilseniz yazılarınızla...Sürekli takip ediyorum bloğunuzu.Bugün eklediğiniz bölümü bi solukta okudum.Kitapları temin etmeye çalışacağım.İnşa Allah da bulurum.Ben ordaki hayatı yaşamak istiyorum aslında.Biliyor musunuz; size çok özeniyorum...
Yazılarınızın devamını bekliyoruz.
SEVGİLERİMLE...

Berceste dedi ki...

Kahire'de neredeyse Camii sayısı kadar çok kilise olduğunu görünce çok şaşırmıştım! Sonradan öğrendim Hristiyan nüfusun çok olduğunu. Bizi denetçi olarak seçen bir firma yetkilisi de tam oruç döneminde idi. Vejeteryan oruç tuttuklarını da ondan duymuştum. Oysa İngiltere'de paskalya(easter) döneminde sadece sevdikleri şeylerden uzak kalarak oruç tutuyorlar. Bunun illa ki yiyecek olması şart değil!
Gelelim kötü davranan insanlara, cehaletin bir başka yüze vurumu değil mi bu?

Unknown dedi ki...

Cok haklisin Berceste. Cehalet isi yobazliga goturuyor sonunda ve bu her turlu millette ve dinde var. Yani cehaletin oldugu her yerde kotuluk var. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Merhaba Betul Hanim, umarim bulursunuz kitaplari. Buradaki yasami bir yabanci olarak yasamakk guzel ve kolay tabii ki. Bir Misir'li olsaydik belki bu cok zor da olabilirdi. Her neyse umarim en kisa zamanda bir gezi daha yapabilirsiniz Misir'a. Belki benim yazilarimi okuduktan sonra daha da tadini cikarirsiniz o zaman. Bayraminiz kutlu olsun. Sevgiler...