Pazar, Eylül 28, 2008

OKUDUKLARIMDAN BIR DEMET

Yazin ayagimi kullanamadigim ve bol bol dinlenmek durumunda oldugum gunlerde ust uste Misir'la ilgili dort kitap okudum. Eger buralar hakkinda bir seyler ogrenmek isteyen varsa, ya da farkli bakis acilarini merak eden varsa tavsiye ederim.



Birinci kitap:

Adi: Bendeki Kahire
Yazari: Hulya Alper
Yayin Evi: Kesit Yayinlari

2002-2003 yillari arasinda Kahire'de yasayan ve Kahire Universitesinde "misafir ogretim uyesi" olarak bulunan Hulya Alper'in yasadiklarini ve Kahire'ye bakisini zevkle okuyacaksiniz.


Ikinci kitap:

Adi: Sakkara'nin Kumlari
Yazari: Glenn Meade
Yayin Evi: Dogan Kitap

Sakkara'nin Kumlari 2. Dunya Savasi'nin tam ortasinda Misir'da gecen ilginc ve surukleyici bir oyku.



Ucuncu Kitap:

Adi: Khul Khaal
Yazari: Nayra Atiya
Yayin Evi: The American University in Cairo Press

Yazarin 70 li yillarda oplumun degisik kesimlerinden bes kadin ile yaptigi roportajlardan olusmus. Burada Kadinin toplumdaki yerinden, evlilik ve kadinin sunnet edilmesine ait detaylari okuyabilirsiniz. Oldukca surukleyici bir kitap.


Dorduncu kitap:

Adi: Yakupyan Apartmani
Yazari: Ala El Aswani
Yayin Evi: Merkez Kitaplar

Ayni zamanda bir avukat olan ve adi gecen binada bir ofisi bulunan yazar kitabinda meshur "Yakupyan" adli apartmanin sakinlerini tarihsel degisim sureci icinde anlatiyor. ( Kitap bir arkadasimda oldugundan resimleyemedim)

4 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ailenizle huzur içinde günler ve bayramlar diliyorum.
ÇOK SEVGİLER
NuNU

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgi,

Kitap bilgileri icin tesekkurler, ayrica bir onceki yazinda bahsetigin baska dinden kisileri dislama genelde her toplumdaki 'asiri dinciler' tarafindan yapiliyor. Yani sadece islam degil diger dinlerinde asiricilari diger dinleri kabulenmiyor.

Sanirim oda cahilikten kaynaklaniyor, dindeki cahilik yobazligi getirir bilirsin.

Ayrica birde sanirim senin yasam seviyenden ve yasadigin ortamdan dolayi bu Misir toz pembe geliyor yazilarini okurken =)cunku Misir'da cok kisa bir sure once kadinlar haklarini kazandilar diye hatirliyorum ve hala su kafamdaki Turk gazetelerinde cikan Misirdaki 'kapanma' uzerine afis silinmedi. =)

Neyse uzun yazdim cogu zaman oldugu gibi.

Ailecek bayraminiz (seker/ramazan)mubarek olsun ve nicelerini hep birlikte gorun.

P.S:sayfamdaki mesajini okudum, tesekkurler. Bilirsin seytan icin melek yuzune burunur derler =) o yuzden insanlarin gorunusu yada tatli dillerine pek kanma derim sana Sevgi, hele politikacilarin.

Unknown dedi ki...

Tesekkurler Nunu.Senin ve ailenin de bayrami kutlu olsun. Opuyorum. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Haklisin Cem, cahilligin oldugu her din ve millette bu tur asiriliklar oluyor. Nerde cahillik orda kotuluk. Herhangi bir ayirim yapmak cok yanlis olur zaten. Bunun sadece dinle sinirli olmadigini da biliyoruz.

Misir'in toz pembe gorunmesi benim yasam seviyemden mi yoksa benim kisiligimden kaynaklanan bakis acimdan mi bilemiyorum. Ben anlatirken ne gozlemliyorsam onu yaziyorum. Fazla yorum katmamaya calisiyorum. Her toplumda iyi taraflar da kotu taraflar da vardir. Ben daha cok iyi taraflari ortaya cikarmayi seviyorum. Bu icimizi karartan kotulukler dunyasinda iyi bir seylerin de oldugunu anlatmak istiyorum. Bu sefaletin, haksizliklarin bol oldugu ortamlarda bile guzel seylerin olabilecegini anlatiyorum. Belki o yuzden toz pembe geliyordur sana. Bir de sanirim sen hic burayi gormedin ve hep kotu orneklerden olusmus bir on yargiya sahip olabilirsin. O yuzden de yazdiklarim sana oyle geliyor olabilir. Ama sanirim arada hic de toz pembe olmayan yazilarim olmustu ozellikle kadin haklari konusunda. Ataturke tesekkur ettigim bir yazim vardi mesela. Bir de senin dedigin o afisi ben esime de sordum. Onun da oyle bir seyden haberi yok. "Zaten hukumet boyle bir afise asla izin vermez" dedi. Bunun belli bir grup tarafindan yapilmis el ilani seklinde bir seyler olabilecegini soyledi. Yani bu afis ya da her ne ise bizim medya tarafindan abartilarak verilmis bir haber sanirim.

Melek yuzlu seytan insanlara gelince dedigine yuzde bin katiliyorum. Ben burada onun ornegini de kendim bizzat gordum zaten:)) Allah bir daha karsima cikarmasin oylesini... Ama obur aday da benim tarif edemedigim bir hissel algilama var. Baska da alternatifleri olmadigi icin bari digeri olsun diyorum. Anlatabildim mi?:))

Senin de bayramini kutluyorum, saglik ve mutluluklar diliyorum. Sevgiler...