Pazartesi, Mayıs 12, 2008

ASWAN II

Nilden manzaralar.

Gunlerimi suyun ustunde gecirdigim icin hepsini nehirde gezerken cektim. Burada en cok hosuma giden sey de Nil'in temizligi, berrakligi ve rengi oldu. Kahire'de oldugu gibi bulanik ve kahverengi degil. Temiz ve mavi bir rengi var.







Burada 5000 yillik mezarlar var. Buraya asiller gomuluyormus yanlizca.


Aga Han'in mezari. Aga Han, Siilerin bir kolu olan Ismaili tarikatinin seyhi imis. Kendisi Pakistanli. Romatizmal hastaliklari artinca vucut agrilarini dindirmek icin doktorlar Misir'a gelip kendisini kumlara gomerek tedavi etmesini tavsiye etmisler. O da Aswan'a gelmis ve burada yasamaya baslayarak tedavisini de surdurmus. Ancak burayi cok sevdiginden oldugu zaman da buraya gomulmeyi vasiyet etmis. Oldukten sonra bir Fransiz olan Hanimi da taa kendisi olunceye kadar her gun Aga Han'in mezarina kirmizi bir gul birakmis. Kendisi de 8-10 yil once olmus ve ayni yere gomulmus. Resmin alt tarafinda Aga Hani'in torunu ve su anki Ismaili Seyhi olan Kerim Han'in yaptirdigi evin insaati gorunuyor.


Firavunlar zamaninda Nil'in yuksekligini olcmek icin yaptirilan Nilometre

Bu kayalar nehrin icinde. Gorunusleri o kadar guzel ve etkileyici idi ki bir suru resimlerini cektim.





Nehrin uzerinde eski baraja dogru yaklastikca kucuk kucuk selaleler ve girdaplar ortaya cikti. Belli bir bolgede olan bu minik selaleler durgun akan suya canlilik getiriyor.




Kucuk cocuklara ozel kayiklar. Ellerinde kurek yerine aldiklari kare seklindeki kontraplak parcalariyla kayigi yuzduruyorlar. Bir cok cocuk bu sekilde nehrin uzerinde oynuyor.

Bu da bizi gezdiren Usama ve motoru. Usama otel tarafindan bize tavsiye edildi. Otelin hemen yanindaki koyde oturuyor. Tarih ve cografya ogretmeni ama su anda mufettislik yapiyor. Bos zamanlarinda da turistleri gezdiriyor. Ingilizceyi de iyi konusuyor. Bize cok yardimci oldu.







Bir gun once Usama bizi turistlerin yuzdugu bir plaja goturecegini soyledi. Serra "hayir ben yuzmeyecegim" deyince mayosunu almadan gittik, ama suyu gorup de icine ayaklarini sokunca yavas yavas kendini islatmaya ve en sonunda da yuzmeye basladi.



Serra'yi cok sevdi Usama. "Motoruma enerji getirdin" dedi. "Genelde turistler otururlar ve hic konusmadan oyle gezdiririm onlari" dedi. Turk turistler icin de dusuncelerini kibarca soyle dile getirdi: "Turkler cok kibar insanlar ama biraz asabiler" dedi. Yuksek sesle kavga eder gibi konustuklarini soyledi. Dogrusu ben de buna cok sahit oldugumdan daha fazla desip de detaylari sormadim ters bir sey duymayayim diye. Sadece Turklerin baska kimsenin Turkce bilmedigini dusundukleri ortamda yuksek sesle konustuklarina benim de sahit oldugumu bunun kavga yapmak anlamina gelmedigini soyledim. Biz de ayni Italyanlar gibiyiz bu konuda!...

Hiç yorum yok: