Salı, Aralık 18, 2007

EVLERDE YAPILAN SATISLAR

Kahire'ye geldigim zaman duyduklarim arasinda "open day" diye bir kelime vardi. Ne demek oldugunu ilk anda cozememistim ama sonra ogrendim. Burada, calismayan hanimlar ya evde bir seyler uretip sonra bu urettiklerini, ya da yurt disindan bavul ticareti yolu ile getirdiklerini evde duzenlenen bir sergi ile satisa sunuyorlar. Buna "open day" deniyormus. Ben de bir kac "open day" e gittim , daha sonra kendim bile duzenledim. Benim ev bahceli oldugu icin bir kac arkadasimla beraber ayri ayri masalar kurarak yaptiklarimizi satisa sunmustuk. Cok guzel kumas boyamasi yapan bir arkadas vardi, canta ureten bir arkadas, gumus takilar yapan bir arkadas ve bir arkadasimla beraber ben Turk yemekleri, kekler ve kurabiyeler yapmistik. Sanirim 3 yil onceydi. Gunler oncesinden yaptigimiz reklam calismalari ile de bir suru ziyaretcimiz olmustu. Satisimiz da iyi olmustu. Caylar ve kahveler de sirkettendi tabii.

Ozellikle, disaridan getirilen giyim esyalarina buyuk ragbet var. Haksiz da sayilmazlar. Konfeksiyon giyimde ozellikle dikis kalitesi cok kotu idi simdiye kadar. Burada cok guzel kumaslar var ama dikis kotu olunca canim kumas mahvoluyor. Dogrusu ben de hem zevkime uygun olsun hem kaliteli olsun diye aramaktan alacak kiyafet bulamiyordum ve her yil Turkiye'ye gittigimde aliyordum alacaklarimi. Iste benim gibi Turkiye'ye gidemeyen Misir'li bayanlar gidenlerin getirdiklerini (Turkiye ve Avrupa ulkelerinden) bu "open day" lerde alabiliyorlar. Fiyatlar da gayet makul oluyor bu satislarda aslinda.

Fakat son iki yildir gozlemliyorum ki artik Kahire'de de sanirim yapilan yabanci yatirimlardan dolayi, aslan payi Turk yatirimcilarinin bildiginiz gibi, gerek dikis kalitesinde, gerekse modellerde bir duzelme var. Bu arada yeni acilan aliveris merkezlerine gelen Avrupa'nin taninmis markalari da cabasi, ama hepsi ates pahasi. Turkiye'den de Beymen, Sarar, Vakko, bu alisveris merkezlerinde yerlerini aldilar. Simdi hem kalitedeki duzelmeden dolayi hem de acilan dukkanlardan dolayi artik disaridan oteberi getirmeye gerek kalmadi. Sanirim yavas yavas kilik kiyafet icin yapilan "open day"lar eskisi gibi ragbet gormeyecek.

Ama el becerileri ile yapilmis urunler icinde yer alan takilar, her zaman bayanlarin ilgi odagi olacak. Cok yakin Misir'li bir arkadasimin kendi el emegi goz nuru ile yaptigi tasarimlar gecenlerde bir "open day" de boyle sergilendi.








Takilarin yaninda porselen boyama calismalari da vardi


2 yorum:

Berceste dedi ki...

Bu da İngiliz döneminden kalma bir adet olabilir. Çünkü İngiltere'de car boot sale(açık bir alanda arabanın bagajında kullanmadığın eşyaların satışı) ya da arka bahçelerde kullanılmayan eşyaların satışı yapılır. Oradan taşınanlar bu adeti başlattı ise yaygınlaşmış olabilir.
Kıyafet konusu ilginç. Çünkü biliyorsun ben tekstil firmalarını denetlemiştim. Dünyanın en büyük firmaları Mısır'dan iç çamaşırı da dahil olmak üzere pek çok tekstil ürünü alıyor. Demek ki bizdeki gibi iç piyasaya kalitesiz malları satıyorlar.

Unknown dedi ki...

Evet Berceste, lacost gibi Piere Cardin gibi adidas gibi markalar da burada uretiliyor. Kaliteli mallarin hepsi disariya gidiyor. Ama artik kalite yukselip de kotu mal yapamamaya baslayinca iceriye de kaliteli mal dusecek:)) diye umuyorum. Adet Ingilizlerden kalma olabilir ama aradaki fark buradaki satislarda kullanilmisa yer yok. Hepsi yeni.