Çarşamba, Mart 14, 2007

TURKCE NEDEN KONUSULMAZ KI!

Gecen Persembe gunu Dunya Kadinlar Gunu dolayisi ile Buyukelcilik ve Kahire Opera Evi tarafindan bir kutlama yapildi. Birlesmis Milletler Kahire ofisi de destek olmus. Bu kutlama cercevesinde Turkiye'den gelen bes bayan sanatcinin verdigi Turk muzigi konseri gercekten cok guzeldi. Herhalde gurbette olunca daha da guzellesti hersey kulaklarimizda. Yapilan duyurularla mumkun oldugu kadar Turk'u haberdar edip geceye katilmalari saglandi. Opera Evinin 400 kisilik Kucuk Salon'u hemen hemen doluydu. Misirlilar'dan da hayli ilgi vardi dogrusu. Konser baslamadan once konusmalar yapildi. Bir Misirli ve bir Turk tarafindan. Misirli Arapca konustu, Turk bayan ise o anlasilmayan urkek lisaniyla Ingilizce. Arkasindan da Turkce konusacak diye beklerken sozu tekrar Misirli aldi ve boylece konusmalar bir Arapca bir Ingilizce devam etti. Ben ingilizce bildigim halde bir sey anlamadim zaten ama Turkce'den baska bir dil bilmeyenler icin durum daha vahimdi. Burada onemli olan konusmayi anlayip anlamamak degil de, biz salonu dolduran Turkler'e neden Ingilizce konusuldu onu anlayamadim. Misirli'lara Arapca, Turkler'e Ingilizce. Bu ne yaaa. Hadi Ingilizce de konusulsun, ne de olsa uluslararasi bir arena, ama Turkiye Buyukelciliginin organize ettigi bir kultur olayinda neden kulturumuzun bir parcasi olan Turkce konusulmaz. Bu bir degil, iki degil. Her etkinlikte boyle. Diger elciliklerde de durum boyle midir bilmiyorum ama bu konuda rahatsizlik duyan bir arkadasim ile birlikte bir sikayet yazisi hazirlayip Buyukelcimize gonderdik. Bakalim ne olacak!...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

dedem sülalenin tek erkeği idi. Çünkü onun babasıda dahil olmak üzere sülalenin tüm erkekleri 1. dünya savaşında gelibolu gallipolli olmasın diye çanakkale valisi edvırt olmasın diye şehit oldular. ama şimdiki ingiliz hayranı çanakkale valisi denen zat gallipolli sergileri açmaktan bıkmadı. neden böyle olduğunu büyük bir zatın katıldığı tv yayınında öğrendim. Dedi ki " bu ülkenin hakiki insanları savaşta şehit oldu, ama savaştan kaçan zürriyetsizler çoğaldılar ve şimdi onlar çoğunlukta". Neslimiz tükendi ve meydan hainlere kaldı.

Berceste dedi ki...

Ben de şikayet etseniz diyecektim ki, etmişsiniz bile. Bakalım cevap ne gelecek. Hani derlerse herkes anlasın diye, o toplantıya yaklaşık kaç Türk izleyicinin katıldığını ve ingilizce bilmeyenlerin sayısını da kendilerine bildirirsiniz değil mi? Ben bu yabancı dil hayranlığını, yurtdışından ne gelse, harika diye düşünen insanları anlayamıyorum. Güzelim tohumlarımızı da sırf bu anlayışla katlettiler ya ona yanıyorum. Dil gitti, yiyecek, içecek gitti, yeni nesil gitti... Geriye bir bizler mi kaldık, özünden asla vazgeçmeyen dinozor misali!

hayat dedi ki...

Sevgiciğim, geçenlerde tv de kahireyi gösterdiler hemen sen geldin aklıma kulakların çınlamadımı:) Buloğuna her gün giriyorum ve okuyorum. harika yazılar yazıyorsun.Bu aralar yorum bırakmak kısmet olmadı. Ellerine sağlık. Bloglarda oyun vardı ben de dahil edildim istersen bi uğra bana ;) sevgiler!

Unknown dedi ki...

Merhaba Evren, Gelibolu'da sehit olanlari rahmetle ve minnetle aniyorum. Ama o tv programindaki zatin dedigi gibi savastan kacanlarin su anda cogunlukta oldugu dogru olabilir mi? Yani o kadar cok insan mi kacmis savastan. Ben sanmiyorum ama su anda askerlik yapmaktan kacanlari gordukce de sinirleniyorum dogrusu.

Berceste zaten oradakikerkes birbirini taniyordu. Kac Turk vardi diye soracaklarini zannetmiyorum bu yuzden. Neyse bizim fax elcilige gitti bakalim bundan sonraki etkinliklerde bir gelisme olacak mi?

Hayat'cigim hosgeldin. Yazilarimi begendigine sevindim. Bu aralar ne yazik ki aralikli olarak yazabiliyorum. Sana ugrayacagim simdi. Merak ettim oyunu!..

Hoscakalin...

Aslı Cin dedi ki...

Gerçekten ilginç, niçin gerek duymuşlar ki buna. Oldu olacak Türk sanatçı da getirmeselermiş, bir tek onlar Türkçe sarfetmiş.