Perşembe, Mart 29, 2007

GELIBOLU




Dun aksam Turkiye-Norvec macini izliyordum. Iki tane gol yiyince daha fazla seyretmeye dayanamadim ve arada bir geri donus yaparak baska kanallarda gezindim. Bu gezinti esnasinda kanallardan birinde "GELIBOLU" adli bir belgesel yayinlandigini gorup izlemeye basladim. Arada bir de maca donuyordum. Her donusumde bir gol atildigini gormek keyfimin yerine gelmesine yetti. Keske galibiyet olsaydi ama bu da iyi. Norvec'liler guzel oynadilar, Yunanlilar kadar kolay lokma degillerdi.

Asil anlatmak istedigim; Gelibolu adli belgeseli izlerken hatiramda canlanan bir ani.

Yaklasik bundan dort yil once esimin arkadaslari ile birlikte Nil'deki gemilerden birinde yemek yemeye gittik. Masada benim karsima arkadaslardan birinin arkadasi olan Avustralyali bir bey oturdu. Ordan burdan konusurken benim Turk oldugumu ogrendi ve basladik Turkiye'den ve ozellikle Istanbul'dan konusmaya. Cok hos sohbet bir ortamdi. Guncel olaylardan, yemeklerden vs. konusuldu. Derken gece bitti, ayrilik vakti geldi. Herkes birbirine hoscakalin deyip gemiden ayrilmaya basladi. Ben, esim, Misir'li bir iki cift ve Avustralya'li bey kaldik kapinin onunde son sohbetleri yapiyoruz. Ben vedalasmak icin elimi uzattigimda Avustralya'li bey hoscakalin vs. den sonra damdan duser gibi bana "Biz Avustralyalilar Turkleri affettik" dedi. Ben neye ugradigimi sasirdim birden ama hic tereddut etmeden hemen "Asil biz sizi affettik. O zaman sizi biz davet etmemistik" dedim. Hazir cevapligim yuzunden suratindaki tebessum dondu birden Avustralyalinin. Misirlilar damdan duser gibi yapilan bu paslasmalarin ne anlama geldigini anlamaya calisirken biz esimle oradan ayrildik. Tabii ben yolda yururken soylenip duruyorum "Sanki biz gidip onlara saldirdik da bizi affetmislermis, bu ne kustahlik. Bunlarin kafasi hic mi calismiyor, hadi oyle soylenmis ve onlar da inanmis ama hic mi kafalari calismiyor, kendilerine sormuyorlar mi, bizim dunyanin taaa obur ucundaki bir memlekette ne isimiz vardi diye. Hem suclular hem de gucluler. Bizi affetmislermis, hah!....." diye.

Bu hikayeyi her zaman anlatiyorum. Cocuklarimiza tarihimizi ogretelim de ilerde cocuklarimiz hakli oldugumuz konularda bile suclanmaktan kendilerini koruyabilsinler, haklarina sahip cikabilsinler diye. Goruyorsunuz bu olayda, siyasi, politik bir ortam yok, hepimiz siradan insanlardik ve siradan bir Avustralyali siradan bir Turk'e boyle bir laf edebiliyor. Gerci aldi agzinin payini. Bu olay onda ne gibi bir etki yaratti hala merak ederim.

(Kissadan bir hisse: Eger bati dunyasi size saldirirsa ve siz ulkenizi korumak icin savasirsaniz, ileride "affedilecek" bir sey yapmis oluyorsunuz!. Bu 100 yil once de boyle idi, simdi de.!)

7 yorum:

Berceste dedi ki...

Hem suçlu, hem güçlü diye buna denir değil mi Sevgi?

Bizim de arkadaşlarımız var, hanım Avusturyalı, bey Avusturalyalı! Yemeğe geldiklerinde adam kruvasanın hikayesini biliyorsunuz değil mi diye kıs kıs güldü... Osmanlı, Viyana kapılarından dönerken aşağılamak için üstlerine atılmışmış!!! Oysa benim bildiğim hikaye bundan çok daha farklı. Adam evimize gelmiş, yemeğimizi yemiş, sofrada otururken anlatıyor bir de! Bu ne kuyruk acısıdır millette! Geçen de Osmanlı nakışlarını anlatan bir kitap aldım, yerden yere vurmuş, sonra da nakışları koymuş. Bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu şeklinde! Hazır cevaplığını takdir ettim. Ağzına sağlık.

Leyleğin ömrü dedi ki...

Bunlar dünyanın neresinde savaş var ordalar,kendilerine bir tarih yaratmaya çalışıyorlar herhalde. Annemin ortağı Avustralya'lı eski bir albaydı ve Atatürk hayranıydı.Onun askeri bir deha olduğunu söylerdi.Ondan böyle konuşmalar duymadık ama anneminde Avustralya'da , bu konuda pek çok kişiyi benzettiğini biliyorum.

hayat dedi ki...

Sevgi'ciğim,ağzına sağlık ne güzel cevap vermişsin.Helal olsun sana hazır cevaplığını bende çok takdir ettim.
Canım Kandilin mübarek olsun.
Allah dualarını kabul etsin.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba.. öncelikle sanki karşımıza oturmuşta sohbet ediyormuşuz gibi anlatış tarzından dolayı tebrik ederim. Bu avusturalyalı zirzop a iyi demişsin. küstah dünyanın her yerinde küstah. gecen yıllarda anzak serefsizleri canakkaleye gelip şehitlik mehtap partisi düzenledilerde vali denenin sesi cıkmadı. bira şiselerini sehit mezarlarından topladılar. AHH bunların defterini dürecek çıkacakta.. hadi hayırlısı...

Adsız dedi ki...

Cogu turkte bulunan kivrak zeka ve hazir cevaplik unludur zaten =) senin cevabinda bana Ataturk'un avusturalyali generale karsi verdigi cevabi hatirlatti Sevgi, belki biliyorsundur ama ben yine sayfana yazayimda olur ya bilmeyen varsa okur ogrenir bu yasanmis olayida.

Ataturk birgun dis heyetlere bir davet veriyor ve orda avusturalyali generalin kendisine karsi olan kinci ve ofkeli bakislari dikkatini cekiyor, yaverini hemen cagirip ogrenmek istiyor bu kisinin ofkesinin nedenini ve yaveride o kisinin avusturalyali general olup babasininda savasta subay olarak gorev yapmis ve savasta hayatini kaybetmis ve o yuzdende babasini o savasta kaybeden generalin Ataturke karsi ofkesi oldugunu belirtmis.

Ataturkte her zamanki kivrak ve ustun zekasiyla sunu demis: Git sor bakalim babasinin benim ulkemde ne isi varmis? =)

Ya iste boyle oturtuyoruz bazen bos bogazlik yapanlari ama keske hepimiz yapsak tarihimize sahip cikarak.

Sayfamda gelibolu uzerine bir turk yonetmenin yaptigi ingilizce filmin tanitim videosunu koyduydum, eminim icimizde o filmi bulup izleyen o kadar azdirki, ama o film turklerin ne kadar savasta bile durust ve insancil oldugunu gosteriyor. O filmi izleyen avusturalyalilar bile agladiklarini yazmislardi filmin tanitildigi sayfada.

Bizler ama oturup sacma sapan filmler, videolar yada olaylar uzerine birlik olup destek verelim yada olmadik adamlari kahraman yapalim.

Neyse sinirim bozulmadan uzun mesajimi burda keseyim =)

Leyleğin ömrü dedi ki...

Sevgi FB Spor klubünü aradım , Ahly ile maç olmadığını söylediler.Bilgin olsun.

Unknown dedi ki...

Arkadaslar, hepinize yorumlariniz icin tesekkur ederim. Bu aralar duzenli olarak yazamadigimdan, su anda da net cafeden yazmakta oldugumdan hepinize ayri ayri cevap yazamiyorum. Kusura bakmayin. Sevgiler