Çarşamba, Şubat 28, 2007

MEKANIN CENNET OLSUN ATATURK

Dun iki Turk arkadasimla beraber Misirli bir arkadasimizdaydik. Dunya kuruldugundan beri varolan kari koca gecimsizligi yuzunden olan gerginlikler Misirli arkadasimizin da basindaydi ve bize acilip anlatti. Biz Turkler olarak durumun sosyolojik yani ve ele alinis bicimi cok onemli ve ilgincti. Neler konustugumuzu anlatip dedikodu kismina girmeyecegim ama buradaki sosyal yapiyi bir nebze olsun anlatabilmek icin bu soylesiden cikardiklarimizi yazacagim.

Burada bir erkek birden cok kadinla evlenebiliyor ve bunu da Islam'a dayandiriyorlar. Bunu boyle diyorum ama sanmayin ki onune gelen ev ustune ev kurup, bir hanimin ustune digerini aliyor. Genellikle insanlar tek evlilik yapiyor. Benim gozlemlerim ve duyumlarim da bu yonde zaten. Ama var, bunun oranin binde bir-iki oldugunu ve genellikle de kirsal kesimde oldugunu bir de sonradan zengin olan adamlarin toplumun icine kendi hanimlarindan daha genc bir hanimla cikmak arzusu ile (birinci es yaslanmis olup genellikle hastalikla ugrastigindan) ikinci evliliklerin yapildigini gene Misir'li, atadan Turk Zehra Teyze'den ogrendim. Kanunen burada bu bir hak. Ama oyle ha deyince evlenemezsin. Ilk karinin sana evlenmen icin izin vermesi lazim. Buraya kadar guzel. Alan razi veren razi diyecegim ama oyle olmadigini da sohbet sirasinda iyice anladim. Simdi erkek kadini kadinin haberi olmadan bosayabiliyor. Bosadiktan sonra uc ay icinde de geri alabiliyor. Iste sanirim alavere dalavere de burada basliyor. Bir ornegine de daha once sahit oldum ne yazik ki. Simdi diyelim ki adam evli. Sonra baska birini gorup asik oluyor, evlenmek istiyor. Ikinci es olacak olan kadina birinci karisindan bosanacagini soyluyor, o sekilde evlilige razi ediyor. (Bu arada kadinlarin hic biri uzerlerine evlenilmesini yada ikinci es olup kocalarini diger kadinla paylasmayi istemiyor dogal olarak.) Ilk karisini haberi olmadan bosayip kagitlari ona gore duzenliyor ve ikinci evliligini yapiyor. Sonra da ilk esini tekrar geri aliyor. Bu geri alislar ya cocuklar yuzunden, ya da ilk kadinin olayi farkedip tum siddet ve hiddetini ortaya koymalari yuzunden oluyor. Cunki eger kadin kocasinin kendinden habersiz evlendigini ihbar ederse isin ucunda hapis cezasi varmis. Bir de evlenirken evlilik anlasmasina kocasi tarafindan bosanirsa kocasindan alacagi paranin miktari yaziliyor. Bunu da odemek zorunda adam. Odemezse gene hapis cezasi var. Bu miktar duyduguma gore 25 kurus da olabiliyormus 100.000 Gine de olabiliyormus. Boyle bir evlilik sistemi olunca ortaya cikan huzursuzluklari, acilari, iki yuzlulukleri ve yalanlari dusunebiliyor musunuz? Ben daha yillar once Misir aklimin ucunda yokken Arap kadinlarinin ne kadar fettan olduklarini duymustum. Burada da kendim bizzat sahit oldum, hakikaten dilleri cok uzun ve sesleri cok yuksek. Hani hic bulasmayin! Ama toplumu tanidikca bunun yuzyillar boyunca kadinin kendini savunma mekanizmasi olarak gelistigini dusunuyorum. Bu evlilik meselelerine zaman zaman tekrar girecegim. Simdilik bu kadar.

Simdi bu yazdiklarimdan yanlis cikarimlar yapilmasini istemem. Soyle ki burada erkegin birden cok es alma hakki Islam tarafindan verilmis bir hak olarak gosteriliyor ya. Evet bu dogrudur ama uygulama bicimi yanlistir. Cunku Kur'anda sartlara gore iki-uc es alinabilecegi ama esler arasinda esitlik ve adaletin saglanmasi gerektigi soylenir. Bunu saglamanin da guc olmasindan dolayi tek eslilik tavsiye edilir. Ustelik yalan dolan, alavere dalavere de dinen yasak olduguna gore bu yapilanin Islam ile bir ilgisi yok. Ustelik cok eslilik Islam oncesinden beri var. Islam evlilik sayisini 30-40'tan aslinda en fazla dort olacak sekilde indirmis, tek esliligi de tavsiye etmistir.

Dun duyduklarimdan sonra ilk yaptigim is Ataturk icin dua edip ruhuna bir Fatiha okumak oldu. Onun Sam'da, Trablus'ta Libya'da gorev yaparken bu olaylari gorup degerlendirmeler yaptigini ve Turk toplumu (bu is aslinda yalnizca kadin icin degil erkeklerimiz icin de yapilmistir, erkekleri de yalancilik ve sahtecilikten koruyor diye dusunuyorum) icin en guzelini yaptigini bir kez daha gordum.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

ATATURK 18 Nisan 1935'de "Milletlerarası İlk Kadın Kongresi" delegelerine şöyle seslenir "Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" bunu üzerine siz TURK kadınları ATATURK ruhuna Hatim okutursnuz artık...!

Unknown dedi ki...

Evet. layik olana layik oldugunu okuturuz...!

Adsız dedi ki...

sevgi kusura bakma yazi ile senin mesajida silmek zorunda kaldim =)

oyle bi gunde yazdinki sanki senden dolayi o resim ve yazi silinmis gibi oldu =P neyse sorularina burda cevap vereyim.

ilkoncelikle iyiyim, sagol dusundugun icin. artik pek istegim yok yazmak icin ama seni ve bi kac baska arkadasi takip edebildigim kadar etmeye calisiyorum girdikce nete.

resimdeki ben degilim ama bana benzetilen bir unlu ve o resmin bende ozel bi anisi oldugu icin koymustum kendi resmimi ekleyemedigimden =) ama artik anida kalmadi resimde.

kendine iyi bak.

Aslı Cin dedi ki...

Sevgi mutlu yaşlar dilerim. Yazdığın yazı beni düşündürdü doğrusu. Arkadaşınızın durumuna ğzğldğm, yapabilecek bir şey yok değil mi?

Unknown dedi ki...

Tamam Cem, iyi olduguna sevindim. Zaten ben de anca bitirmis olurum filimleri sen yazmaya basladiginda:))

Unknown dedi ki...

Tesekkurler Asli. Bu bahsettigim arkadas su anda tek es durumunda, ama gecmisten gelen problemlerin tam cozulmemesinden dolayi huzursuzluk var. Bir de aslinda su anda kanunlar eskiye gore daha kadina hak taniyormus. Bu konuda daha detayli bilgiler edindigimde onlari da yazacagim.

Berceste dedi ki...

Sevgi, olaya her açıdan o kadar güzel bakmışsın ki! Dini sömürenler de, Atatürk'ün ne kadar ileri ve doğru görüşlere sahip olduğu da net bir biçimde anlaşılıyor.

cenkunal dedi ki...

Her olaya böylesine sığ bakmak ne derece doğru acaba?
Sözüm Berceste'nin dini sömürenler karşılaştırmasına.
Neden "asıl dine" değil de,daima o yüce dinin yanlış takipçilerine göre ele alınır dini uygulamalar?
Şunu da sormadan edemeyeceğim:
İstanbul'da 100 çocuğa tecavüz eden sapık yakalanmış.
Bu tür insanlar hangi ortamlarda yetişti acaba?
Neden bu durumlara sürüklendi insanlık?
Ve önlemi ne olmalı?

Adsız dedi ki...

cenkunal ondan daha sapigi bundan 2 yil once iran'da yakalandi. Sapiklar hangi dinde olursa olsun, handi ulkede yasarlarsa yasasinlar sapiktir. Ne onlari din degistirir, nede yasadiklari ulkenin cagdasligi.

O yuzden o sapikliklarla sende bence din olayini karsilastirma =)

Din somuruluyo cogu islam ulkesinde bunda berceste cok hakli, ozelikle sudi arabistanda bunu ap acik gorulebilinir. benim sayfama astigim bir kitap ismi var 'seriatin kestigi parmak' dige. o bu olaya cok guzel bir kapi aciyor olaylari anlamak adina.

Unknown dedi ki...

Selam Cenkunal, Berceste'nin olaya sig baktigini sanmiyorum. Sizin dediginiz de dogru "asil dine degil de yanlis uygulamalara bakilarak karar veriliyor diye. Ama bu yanlis uygulamalar degil midir ki dunyaya Islam'i yanlis tanitan ve dusmanlik kazandiran. Ondan sonra geliyor adam demokrasi getiriyoruz diye bombayi atiyor tepemize. Yanlis uygulamalar Islami batinin gozunde kadinlarin kapatilip haklarinin ellerinden alindigi ve erkeklerin cok es alabildigi bir din yapiyor. Sanki bizim dinimizin ana konusu bunlarmis gibi. Ustune ustluk bir de terorist yaftasi asiyorlar boynumuza simdi.

Adsız dedi ki...

sevgi butun islam ulkelerine ataturk gibi lider lazim ama zor gelir oyle bi liderde artik, onun gibi lidere sahip olsalardi su an islam ulkeleri 3'cu dunya ulkeleri arasinda olmazdi, afedersinde nerdeyse mictiklari tuvalet yeri bile altindan olan sudi arabistanlilar bile o senin pek sevmedigin amerikalilarin agzina bakiyor korkudan.

Su turkiyenin basinda olan sozum ona dindar partisinin saklabanlari bile Ataturke utanmadan dil uzatabiliyor ama Ataturk'un kili olamazlar yatik kalkip namaz kilsalarda, icki icmeselerde. Ataturku tek sucladiklarida zaten ictigi ickiydi ve uydurduklari kadinlarin basindan zorla basortuyu cikarmasi ve tabiki sapka yuzunden insanlari asmasi. ALLAH'tan korkusu yok bu insanlarin.

Unknown dedi ki...

Allah Ataturk gibi bir dahiyi bize nasib etmis, o yuzden cok ozeliz, vardir bunun da bir hikmeti diye dusunuyorum. O benim pek sevmedigim Amerkalilar'in (Amerikan halki degil, ideolojisi aslinda) korkuyla agzina bakan altin tuvaletli adamlar o tuvaletlerini kaybetmemek icin bakiyorlar Amerkalilarin agzina. Bu adamlar gercek musluman olsalardi zaten Allah'tan baska kimseden korkmazlardi!

Berceste dedi ki...

Sayın Cenk Ünal, sorunuza cevabım çünkü o yanlış takipçiler dini yozlaştırmakta, adına leke sürmektedirler! Elbiseniz lekelenirse, onun ne kadar güzel olduğu gözükmez göze, üzerindeki leke doğrudan bakışları oraya toplar. Bu sadece din konusunda değil, her konuda böyledir.
Önceki hafta, katıldığım kurstaki teyzelerden biri çocuğunu öldüren bir Müslüman'dan bahsetti. Adamın psikolojik durumu, nerden geldiği, sağlığı hiç biri değil bir tek dini idi teyzenin aklında kalan! Sonra bir diğeri neden Hristiyan okullarına çocuklarını yolluyorlar dedi. Zaten Filistin'de de onlar savaş çıkartıyorlar dedikleri noktada ben kopmuşum! Anlattıklarıma çok şaşırdılar. Biz hiç böyle bilmiyorduk Müslümanları dediler. Böyle de olabileceğini öğrettiğin için teşekkürler. O günden beri de ne hikmetse bana daha özenli davranır oldular. Onlara hak da veriyorum. Yıllardır etraflarında dini alet ederek acayip kılıklarla dolaşan adamlar var. Okullarında, dini yerlerde onlara kötü olduğu söyleniyor, söylenemiyorsa ima ediliyor. Atatürk gibi dini bilen ve doğru temsil eden insanlarla karşılaşamıyorlar, çünkü o insanlar dini kimliklerini öne çıkartmıyorlar. Bangır bangır bağırmıyorlar, sitelerinde din reklamı yapmıyorlar!
İslam'ın kelime anlamı ''barış'' imiş utanılacak birşeydir ki yeni öğrendim. Ama bundan sonra kim Müslümanlar için terörist derse, ilk bunu söyleyeceğim! Doğru Müslüman barış yanlısıdır, hasta düşünceliler ise kimliği ne olursa olsun savaştan yanadır! Umarım cevabım anlayamayacağınız kadar sığ değildir!