Pazar, Ocak 07, 2007

MISIR'DA KOPTLAR

Papa III. Shenouda

Misir'da nufusun yaklasik olarak % 10 unun Kopt'lar olusturuyor. Koptlar birinci yuz yilda hristiyanligi kabul etmisler ve Arab istilasindan sonra da Islama donmemisler. Kopt lisani da antic Misir'lilarin kullandigi dil ve bugun kiliselerinde kullandiklari ibadet dili. Koptlar, Katolik Koptik Kilisesi, Ortodox Koptik Kilisesi ve Protestan Koptik Kilisesi olmak uzere uc ana kiliseye baglilar. Koptlarin cok buyuk bir kismi Ortodox kilisesine baglidir. Koptik kilisesinin basi Iskenderiye Patrikligidir. III. Shenouda, 1971 yilindan beri Iskenderiye'nin 117. Papasidir.

Koptlarin kendilerine has gelenekleri var. Kesinlikle kendilerinden olmayanla evlenmiyorlar ve bosanmak da yasak. Bu yuzden "Misir'in gercek sahibi biziz" diyorlar. Eski Misirlilarin gunumuze gelmis uzantilari olduklarini soyluyorlar. Dinlerine cok baglilar. Devamli kiliseye giderler ve yanilmiyorsam yilda 3 kez oruc tutuyorlar. Bu oruc sirasinda kesinlikle hayvansal gidalar almiyorlar.

Iki yil once burada cok sansasyonel bir olay olmustu. Bir rahibin karisi musluman oldu ve kiyamet koptu. Koptik Papa kadin kiliseye teslim edilene kadar kendisini coldeki bir manastira kapatti. Kopt gencler sokaklarda gosteriler yaptilar. En sonunda hukumet kadini bulup kiliseye teslim etti. Sonu ne oldu bilemiyorum.

Koptlarin Noel'i de bugun. Yani her yilin 7 Ocak gunu koptlarin Noel'i. Dun aksam devlet televizyonunda Papanin yonettigi toren naklen yayinlandi. Butun kiliselerde de toren vardi.

Koptlarin nufusu gecen yuz yil suresince gerek yuksek orandaki dis gocler, gerekse sehirlerdeki dusuk dogum orani ve Islam'a gecis yuzunden azalma gostermis.

Bugunku hukumette de iki tane Kopt bakan bulunmaktadir. Bunlardan biri eski Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Butros Gali'nin oglu Yousef Butros Gali'dir.

Burada hristiyanlar ve muslumanlar bir kiskirtma olmadikca baris icinde yasamaktadirlar. Umarim her turlu kiskirtmalara, fanatiklige karsi iki taraf da uyanik olur ve bu huzur devam eder.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

tam benlik bi yazi yazmisin sevgi =)
yeni seyler ogrendim sayende. Tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Tesekkurler Cem, Aslinda senlik konular cok var kafamda ama bir rahat zamanimi bulup yazmam gerekiyor.

Berceste dedi ki...

Bazi insanlarin ellerinde hac dovmesi vardi ve hristiyan bir ulkede gormedigim kadar cok kilise dikkatimi cekmisti. Firma yetkilileri yemege goturduklerinde de et ve hayvansal urunler yemiyoruz, oruc zamanimiz demislerdi. Bilgiler icin cok tesekkurler. Artik bir fikir olusmus oldu kafamda.

Unknown dedi ki...

Hosgeldin Berceste, gozlerim yollarda kalmisti. Ziyaretine geliyorum simdi.

Leyleğin ömrü dedi ki...

http://www.wunderground.com/global/stations/62366.html

ben bunu da beğendım Kahıre ıcın cunku oburu devlet kurumu ama kahıre ıcın lınk goremedım..

Leyleğin ömrü dedi ki...

http://www.wunderground.com/geo/BannerPromo/global/stations/62366.html

burdan linki eklersin

Leyleğin ömrü dedi ki...

3.secenek
http://www.havadurumu.net/

Aslı Cin dedi ki...

Geçenlerde senin blogunu arıyordum, aylar önce görmüş sonra kaybetmiştim. Alev'in sayesinde tekrar buldum, şimdi eski yazıları okuyayım :)

Unknown dedi ki...

Alev verdigin bilgiler icin tesekkur ederim ama yapamadim bir turlu. Neyse bir gun beceririm insaallah. Optum

Unknown dedi ki...

Tekrar hosgeldin Asli, umarim hosuna gitmistir yazilar. Ben de seni ziyaret edecegim simdi. Iyi gunler.

Leyleğin ömrü dedi ki...

istersen ben yapayım sana copy yollayayım ama hafta sonu..ok?

Unknown dedi ki...

Tamam.

Aslı Cin dedi ki...

Sevgi, vakit bulabildikçe okuyorum kaçırdıklarımı. Mısır'ı hep merak etmişimdir, senin blogunda çok detaylı ve açıklayıcı bilgiler oluyor, hem de hayatın içinden.

Benim eşim de iş için bir çok yere gidip geliyor, şirketi bir çok yerde iş açıyor, ileride o işlerin başına gidecek olursam Mısır'da beğendiğim bir kaç yerden biri dedi geçenlerde. Belli i olur belki ileride oraya yerleşiriz :)

Kahire'yi çok karışık bulmuş, İskenderiye'yi çok beğenmiş, Sharm El Sheik'i de inşallah birlikte göreceğiz, bakalım...

Unknown dedi ki...

Selam Asli, yazilari begendigine sevindim. Esinin dediklerine katiliyorum ama ben Kahire'yi tercih ederim her zaman. Karisiklik konusuna gelince soyle diyeyim; Kahire asagi yukari 20 milyonluk bir sehir, Iskenderiye ise 3 milyon gibi. Arada fark olacak tabii. Ama ben Iskenderiyeye gittigimde hayal kirikligina ugramistim. Kahire'deki canlilik orada yok. Bir de kahirenin mistik yani var. Insani caktirmadan kendine cekiyor. Sharm El Seikh de cok guzel bir yer. Bizim Bodrum'u andiriyor. Deniz ve baliklar mukemmel. Hadi gelin gorun. Beni de gorun ama gelmisken!

Aslı Cin dedi ki...

Sevgi, Kahire'ye gelecek olursak tabii ki :)

Biz sakin yerleri seviyoruz, belki de o sebeple İskenderiye'yi beğenmiştir. Arada nüfus olarak inanılmaz bir fark var tabii.

Sharm'ı mutlaka görmek istiyorum.

Şimdi eski yazılara doğru okuyayım biraz daha :)