Cumartesi, Aralık 16, 2006

KUMKUAT


Turkce'ce adi Kamkat olan bu meyve turuncgiller icinde kabugu ile yenebilen tek meyve olarak geciyor. Ana vatani Cin olup en cok yetistirilen ulke ise Japonya. C vitamini deposu. Misir'da gordum ilk olarak. Portakalin oval sekildeki minyatur hali. (Yukaridaki fotografi www.kamkat.com adli siteden aldim)

Turkiye'de salon bitkisi olarak satiliyormus ama uzerinde meyvesi yokmus. En uygun iklim olarak Rize bolgesine uyum saglamis ve oradan satilanlar uzerinde meyvesi ile birlikte satiliyormus. Nasil kullanildigini bilmeyenlere ornek olarak ben yaptigim receli ornek verebilirim. Ilk aldigimizda kabuklari ile yemistik. Gayet de rahat yeniyor. Daha sonra recel yapmayi denedim. Cok da guzel oldu. Simde her yil bu mevsim geldiginde ben kumkuat receli yapiyorum.




Soyle bir yol tutturdum; once kamkatlari yikayip kaynar suya atip hasliyorum. Cok fazla haslarsaniz meyveler patliyor onun icin suyun rengi sariya donusunceye kadar diyelim. Daha sonra da seker ve suyla yaptigim serbetin icine atip koyulasip recel kivamina gelene kadar pisiriyorum. Yapip da yiyenlere afiyet olsun!..

1 yorum:

hayat dedi ki...

merhaba sevgi'cim Meyvaları tanıtmaya devam ediyorsun çok da iyi ediyorsun bizde öğreniyoruz.reçelin de çok güzel olmuş eline sağlık.görüşürüz sevgiler..