Pazartesi, Kasım 27, 2006

HARANKESH


Kis geldi cesit cesit meyveler doldu manavlarin tezgahlarina. Elma, portakal, mandalina, muz, nar gibi bildiklerimizin yaninda bir de bizim icin degisik olanlar var. Bu meyveleri bir bir tanitmaya calisacagim bu gunlerde. Bunlardan birisi de Harankesh.

Yandaki resimde goruldugu gibi meyveler kabuklarin icinde. Kurumus cicege benziyor kabuklar. Elinizle acarak icinden meyveyi cikarip yiyorsunuz. Tadi tatli ama hafif bir mayhoslugu da var. Olgun meyvalarin tatlilik orani daha tam olgunlasmamislara oranla daha fazla. Eksi-tatli lezzetleri sevenler icin cok guzel, ayni zamanda kendine has kokusu ve lezzeti olan bir meyve.

Kasim ayi tezgahlara cikmaya basladigi ay. Yaklasik bir aylik bir mevsimi var. O yuzden her firsatta alip yemeye calisiyorum. Cekirdek yerken insan birakamaz ya bitirene kadar, bu harankesh i de baslayinca yemeye bitirene kadar birakamiyorum. Bu arada meyvenin adinin ne anlama geldigini sormustum esime " saklanmis kadin" gibi bir anlami varmis!

Kabuklarini actiginizda findik buyuklugunde inci taneleri gibi gorunuyorlar.

11 yorum:

Leyleğin ömrü dedi ki...

İşte benim meyvemmmmmmmm...Umarım geldiğimde bulurum

Leyleğin ömrü dedi ki...

ya yazın cıkmıyor muydu harankesh?

Berceste dedi ki...

Sevgi, Turkiye'de guvey feneri deniyor bir bitki var, sanirim bu onun meyvasi. Ben de buralarda bahcelerde gorup cok begenmistim ciceklerini. Sonradan YabanGulu -Sonia'nin sitesinde icinde meyva oldugunu ve yenebildigini ogrendim. Bir de boyle arastirin isterseniz belki Alev, Turkiye'de de bulabilir. Tadini coook merak ettim simdi ben!

Birsen Şahin dedi ki...

Benim teklifim, lütfen Sevgi bu meyvenin ziraatte geçen lâtince adını öğrensin ve bize bildirsin ki, biz de burada Türkçe karşılığını bulalım. Böylelikle belki adını öğrenebilirsek, bahçede yetiştirebiliriz.

Berceste dedi ki...

Sonia'nin bahsettigim yazisi.
Ayni meyva midir acep Sevgi?

http://wilderrose.blogspot.com/2006/10/gvey-feneri-meyvesi.html

hayat dedi ki...

Sevgicim merhaba harankesh görüntüsü kiraz domatese benziyor sizlere afiyet olsun görüşmek üzere sevgiler.

wizkid dedi ki...

selam,
yakinda kahırede yasamaya baslıyacagım. City Garden bolgesınde ısyerım. Mobılyalı ev kıralayacagım nerelerden hangı fıyat aralıgında kıralamami tavsiye edersiniz ?
tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Merhaba Wizkid. Garden City'de de evler var ama orasi cok kalabalik, trafik, araba park yeri sorunu var. Ama Merkeze cok yakin. Garden City'e en yakin yer Maadi bolgesi olabilir. Kahire'deki Turk nufusun bir kismi burada yasamaktadir. Guzel bir bolge, esyali evler bol miktarda var. Sanirim iyi, temiz bir yer 3000-5000 LE ( 750-1000 USD) arasinda olabilir. Ama tek basina iseniz daha kucuk yerler icin daha uyguna bulabilirsiniz diye dusunuyorum. barasinda olabilir

Unknown dedi ki...

Kusura bakmayin arkadaslar, bu aralar yogunum onun icin pek bakamadim bloga. Yanitlarinizi gec de olsa verecegim simdi.

Alev'cigim sen ne zaman geliyorsun bilmiyorum ama bu meyvenin omru pek uzun degil. onun icin cabuk gel. Berceste'cigim senin verdigin adrese girip baktim. Evet cok benziyor. Gerci renk farki var. Benim bahsettigim meyveler sari, senin verdigin adrestekiler kirmizi.

Birsen'cigim, senin onerin uzerine nereden bilgiye ulasabilirim derken, bir araya geldigimiz Misirli arkadaslrla konustugumuzda konuyu actim. Onlar da galiba Latince ismi "fisilis" dediler ki Bercestenin bahsettigi sitedeki isim de yani. Belki de her iki meyve arasindaki fark sadece renktir. Ben meyveyi sadece manav tezgahlarinda yapraksiz sapsiz gordugum icin tam olarak aynisi olup olmadigini bilemiyecegi,.

Bunu ogrenmek icin Alev'in meyvayi Turkiye'de bulup yemesi ve karar vermesi gerekiyor.

Leyleğin ömrü dedi ki...

ben de bir kıtap var, onu bulursam latınce ismini soylerim ama Türkiyede olduğunu sanmam. Varsa da bizim beyz barbunya gibi bi yörede falan olabilir.

Leyleğin ömrü dedi ki...

30 aralık geliyorum