Pazar, Kasım 05, 2006

FARAH (DUGUN)


Gelin ve damat zafa toreninden sonra piste dogru ilerlerken


Dun gece bir dugune gittik. Esimin hem cocukluk yillarindan tanidigi hem de bir bankanin CEO su olan arkadasinin kizi evleniyordu. Dugunu kendi evlerinin (malikhanelerinin) bahcesinde yaptilar. Mukemmel bir organizasyondu. Uc bin kisi davetliymis sanirim o kadar yoksa da iki bin kisi vardi. Ama bahce o kadar buyuktu ki ikiyuz-ucyuz kisi gibi duruyordu kalabalik. Burada dugunler gece on sularinda baslar. Her ne kadar davetiyede saat sekizde baslayacagi yazarsa da o saatte gelen olmayacagindan genellikle dugunlerin baslama saatleri gece ondur. Bitis saati de sabaha karsi dort ya da bes. Ozellikle bu gittigimiz dugun yeri de Kahire'nin disinda Mansureya denilen bolgedeki bir koyde oldugundan zaten birbucuk saat yol surdu ve biz de saat onda ulastik dugun yerine ama bir de baktim ki bir gec kalan biz degilmisiz! Evin onunden gecip bahceye dogru ilerlerken iceride Kur'ani Kerim okundugunu duydum.


Zafa toreni muzisyenleri

Davetliler yerlerini aldiktan sonra gelin ve damadin ortaya cikip dugun merasimine baslanmasina geldi sira. Misirda dugunlerde bir on toren var ismine "zafa" deniyor. Dugun salonuna girmeden once gelin ve damat ayakta duruyor, zafa toreni icin gelmis olan muzisyenler geleneksel muzikleri calip sarkilar soyluyorlar, ciftin yakinlari ve arkadaslari da danslar edip zilgitlar cekiyorlar, gelin ve damadin uzerine altin rengi paralar atiliyor ( tabii ki bu is icin hazirlanmis sahte paralar). Bu zafa toreni istege gore yarim saat de surebiliyor, bir saat de. Benim gittigim bu dugun son derece modern bir kir dugunu olmasina ragmen geleneksel zafa toreni ihmal edilmemisti. Bulundugumuz cadira yerlestirilen dev ekranda torenin evden basladigini ve gelinin babasinin kolunda bahceye cikip ilerleyisini gordum. Hemen kamerami alip kostum bir kac resim cekebilmek icin. Muzisyenler ve danscilar da hazirlanan yurume yolunda yerlerini almislardi. Baba kizini damada teslim ettikten sonra cift yavas yavas muzisyenlerle ve danscilarla beraber ilerleyerek yolun sonunda zafa torenini bitirdiler. Dugun icin hazirlanan piste gelene kadar da gene benim cok sevdigim bir geleneksel dugun muzigi caldilar "Mabrouk"diye (mabrouk tebrikler demek) Eger o muzigi bulup yukleyebilirsem buraya sizler de dinleyebilirsiniz insaallah. Sonunda piste ulasildi ve tabii ki La Comparsita....Sonra ikinci dans gelin ve babasinin. Maalesef cektigim resimler cok iyi cikmadi, karanlik olusundan herhalde. Bir de cok soguktu ellerim mi titremis nedir bilmiyorum. Neyse artik kotunun iyilerini koyacagim. Burada da kina geceleri yapiliyor, benim hic katilma firsatim olmadi ama ustelik kinayi da desen desen yapiyorlar. Sanirim burada da daha cok geleneksel kesim yapiyor bunu.


Zafa toreni danscilari


Gelin ve damat danscilarin arasinda gosteriyi izlerken

Yemekler acik bufe(ler) seklindeydi. Ama ortam cok sasaali olmasina ragmen bir abarti yoktu yemeklerde. Et, pilav, somon fume, karides, bol bol salata cesitleri vardi. Bir de cesit cesit peynirlerin oldugu bir kose ile gene erimis cikolata sosunun selale gibi aktigi (dilimlenmis, ve sise gecirilmis meyvalari bu selalenin altina tutarak sosla kapliyorsunuz) bir tatli kosesi vardi.

Dedim ya dugun sahibi bir bankaci. Banka da gecen yil Yunanlilar tarafindan satin alinmisti. Tabii ki Yunan Buyukelcisi dahil, o gun dugun icin Yunanistan'dan gelen bir ust duzey yonetici gurubu da hazirdi esleri ile beraber. Misirlilarla cok guzel kaynasmislar. Beraber dans ettiler, eglendiler, sarilip opustuler. Ben de uzaktan onlari izledim, dusuncelere daldim, hosuma gitti...

Gecenin surprizi saat 01:00 de sahneye davet edilen Lubnan asilli meshur sarkici Nancy Agram'di. Adi anons edilince gercekten cok sevindim. Cunki sarkilarini cok begeniyorum. Hele bir dugun klibi vardir kendisinin de gelin oldugu, cok duygulanirim onu seyrederken, kizimin buyuyup gelin oldugunu dusunerek. Nancy o sarkiyi da soyledi gelin ve damadi yanina alarak. Iki saatlik bir konser verdi ve geceye gercekten renk katti.


Nancy Agram sahnede sarki soylerken herkes elindeki camera ya da telefonlar ile resmini cekiyordu. Ben de bu kervana katildim hemen.

Gece saat 03 civarinda biz dugunden ayrildigimizda Yunanli dostlarimiz dahil bir cok kisi dans pistinde egleniyorlardi. Eh bizim yolumuz uzun, eve gelip kendimizi yataga atmamiz sabahin besi oldu.

Gecenin sonunda en azindan uc kelime daha arapca ogrenmis oldum; farah= dugun, arusa=gelin, aris=damat.

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Resimler yuzunden kac gundur yazdigim yaziyi bugun artik yayinlayayim dedim. Hatlardan midir nedir cektigim resimleri bir turlu sayfaya oturtamiyorum. Artik ne zaman olabilirse o zaman koyacagim.

Berceste dedi ki...

Bak bilmissin hani fotograflar diyecegimizi, onceden onlemini almissin :) Benim de sorunum var fotograflarla... Picasaweb'den embeded kod alip yerlestirdim ben de ! Onda da ortalanmiyorlar, sinir oldum !!!!

fatih dedi ki...

Böylelikle bende 3 kelime öğrenmiş oldum sağolun Sevgi Hanım
Sanırım Mısır'a gelmeden öğrenmedik bişi kalmayacak sayenizde.

Unknown dedi ki...

Merhaba Berceste,

Bloggerda bir problem varmis fotograf yukleme konusunda. Umarim yakinda her sey hallolur. Neyse sonunda koyabildim resimleri. O kadar cok davetli ve magazinciler resim cekmeye calisiyordu ki ben ancak aralardan bunlari kapabildim.

Unknown dedi ki...

Merhaba Fatih Bey, sizin ilginize blogumu ogretici bulmaniza tesekkur edrim.

emircan dedi ki...

Bloğunuzu kısa zaman önce keşfettim.İlgiyle takip ediyorum.Selamlar.

Unknown dedi ki...

Hosgeldiniz Emir Bey, umarim yazdiklarim her zaman hosunuza gider.Ben de sizin blogunuzu ziyaret ettim ve etmeye de devam edecegim...

Berceste dedi ki...

Amanin Sevgi, o hatunlar bu kadar guzel yiyecekleri yiyip nasil da bu kadar zayif kalabiliyorlar???? Bahce pek guzel gorunuyor ve deee biz de seninle beraber 3 kelime ogrenmis olduk Arapca, sagolsin, varolasin...

hayat dedi ki...

Merhaba sevgi hanım bloğunuzu gezdim çok güzel .Düğünde rüya gibi banada beklerim hoşçakalın.

Unknown dedi ki...

Merhaba Hayat Hanim, hosgeldiniz. Blogumun hosunuza gitmesine sevindim. Tabii ki ben de ziyaret edecegim blogunuzu, hatta ediyorum bile simdi hemen. Gorusmek uzere.