Cumartesi, Kasım 18, 2006

BAZI UNVANLAR

Misir'da herkes "doktor". Herkes kendinden bir ust gordugu kisiye doktor diye hitab ediyor. Doktor asagi, doktor yukari. Ilk duydugumda bir anlam verememistim. "Bu da mi doktor" ya da "benim kocam doktor degil ki", " galiba doktor zannetti" gibi dusunceler geciyordu kafamdan. Sonradan anladim ki bu karsidaki kisiye bir paye vermek icinmis. Bir de "ustez" var yani bizim "usta", sonra Turkceden Arapcaya gecmis unvanlardan biri olan "bas muhendis" var. Aynen bu sekilde soyleniyor, Turkce olarak. Bu doktordan daha kuvvetli bir ustunluk sagliyor soylenirken. Daha cok egitim seviyesi dusuk insanlarin kullandigina sahit oldum bu kelimeleri. Egitim seviyeleri yuksek insanlar birbirlerine "ya baasa" yani "yaa pasa" diye hitab ediyorlar. Bu deyimler kadinlar icin degil de erkekler icin kullaniliyor tabii ki!

Bugun torbamdan bunlar cikti…..

12 yorum:

akçahan dedi ki...

Merhaba Sevgi;
Umreye gittiğimizde bazı insanlar kardeşime doktor diyerek hitap etmişler. O da mesleğini yanlış anladıklarını düşünüp, iki lafın başı ben doktor değilim deyip durdum demişti. Bir de bizim işyerinde bir müdür arkadaş var, etrafındaki insanlara doktor diye hitap eden. Bu ustez tabiri üstaddan geçme olmasın. Türkiye de de sayıştay mensubu arkadaşlar yekdiğerine üstad diye hitap ediyorlar. Teşekkürler Sevgi, iyi pazarlar.

Unknown dedi ki...

Ustad konusunda haklisin Akcahan, kelime tam yerine oturdu simdi "usta"dan ziyade. Sana da iyi pazarlar.

Birsen Şahin dedi ki...

Hain bizde "hocam" derler bazen, bazen de "üstadım", daha da var mesela "mirim" gibi, sanırım böyle bir düzen içinde gelişiyor.

Ziyaretin için çok teşekkür ederim sevgiciğim.

Unutma, bana bir fotoğraf çekeceksin ve buraya yerleştireceksin, hnai, kahire müzesinin girişi : )

Unknown dedi ki...

Birsen'cigim emin ol unutmadim, yalnizca yolum o tarafa dusmedi. Sanirim onumuzdeki hafta yapabilecegim bu isi. Gorusmek uzere...

Adsız dedi ki...

bizdede oyle lakaplar vardir ama oyle butun halk tarafindan kulanan sekilde deyil Sevgi, yani dostlar birbiri arasinda 'ustad, mirim, hocam, usta' gibi arkadaslarinda siraladigi seyleri soylerler ama oyle hic tanimadigin bir kisi bir kendinden yuksek konumda olan birine onun mesleginin disinda bi unvanla cagirmaz, yada hic ben sahit olmadim turkiyede =)

aslinda kulturlerimiz ve yasam bicimlerimiz cok yakin osmanli hukumdarligi altina girmis ulkelerle. fakat gunden gune carpik bir sekilde bu ulkeler batilastiriliyor. mesala en guzel ornek ulkemizde turk kahvesi onemini ve ozeligini kaybederken yeni nesil starbucks'larda buyumeye basliyor ve bunuda batilasma, modernlik olarak goruyor ama simdi diyeceksin belki ulkemizde kac yerde starbucks var ve kac ailenin gucu yeter ama internetsiz bile nerdeyse koy kalmadi, susuz ve alt yapisiz bir suru koy hala varken =)

neyse pazar pazar iyice konuyu dagitip kafani karistirdim belki o yuzden burda noktayi koyuyorum.

emircan dedi ki...

"Üstaz"Arapça da Prof.unvanı yerine kullanılır.Yani bir kişi Üniversite de "Prof."ise;ona "üstaz"denir.Ama Mısır da kullanımı farklı olabilir tabii.
Daha önce ben de muhtelif yerlerde Mısırlıların "başmühendis"gibi hitap şekillerini duymuştum.

ekmekkapisi dedi ki...

selam yorumunu aldık ama katılım için yapman gereknler için irtibata geçmen gerekiyor bu araba Blogun çok güzel başarılar

Berceste dedi ki...

Sevgi benim aklima is arkadasim geldi hemen. Sirketin Kahire ofisindeki arkadasla denetime giderdik, fabrikada bizi tanitmasi gerekirdi, ama once sirket adi, kimin icin geldigimiz falan soylenmeli idi. Sirketin politikasi buydu. Ben de onu egitmek icin orada idim. Bizimki bam diye Mohendis **** sirket el **** diye basliyordu. Bak oyle demeyeceksin boyle diyeceksin dedimse de adamin Mohendis olmasi herseyden onemli idi :) Bu arada ben de Mohendisim ama o onemli degil olsa gerek :P Kahire Muzesi girisi icin sen cekemezsen haber et ben gondereyim fotografini. Sevgiler...

Birsen Şahin dedi ki...

Ben son halini görmek istiyorum müze girişinin ama, öncesini biliyorum zaten, bende var fotoğraflar. Şu anda nasıl görünüyor, bilmek istedim mümkünse

Berceste dedi ki...

Ne varmis bu muze girisinde merak ettim simdi ben! Bir de muze tasinacak falan deniyordu, tasindi mi? Cok uzulmustum orayi gezerken ben. Adamlarin butun hazineleri baska ulkelerde, maketlerini koyup orjinali suradadir diye yazmak zorunda kalmislar :( Orjinalleri de bu ulkelerde en cok gezilenler arasinda ! Fotograf cekmek isteyenler kuyruk olusturuyorlar onunde!

Ferhanca dedi ki...

blogunuz çokgüzel, mısırlılarda bayagı süslü düğünleride bize mi benziyor? kurabiyelerde ilginç ..ben de iskenderundan gelen bir kurabiye yemiştim içi hurmalı bayramlarda mevlutlerde yapılırmış ,bende mevlütte yemiştim ..mısıra sevgiler..FERHAN

Unknown dedi ki...

Merhabalar, uzunca bir sure yazi yazamadim. Degerli yorumlariniz icin tesekkurler. Cem, carpik batililasma konusunda sana katiliyorum. Batiyi her seyi ile kopya etmek faydadan cok zarar getirecek sonunda. Uzerimize uymayan seyler giydigimizde kendimiz olmaktan cikiyoruz. Ama ben Turk kahvesini coook seviyorum! Evimden hic eksik olmaz, kahve fincanlarini ve Antep isi cezvemi de cok seviyorum.

Berceste'cigim hayir muze hala tasinmadi, sanirim iki yili var henuz.

Emircan Bey hosgeldiniz, yorumunuz icin tesekurler.

Ferhanca siz de hosgeldiniz. Tanistigimiza sevindim. Misirlilar daha dogrusu Misirli kadinlar bizlerden daha susluler. Bu biz Turklerin de dikkatini cekti dogrusu.