Pazar, Ekim 15, 2006

THE PHARAONIC VILLAGE


Gecen gun kizim okul gezisine katildi ve "The Pharaonic Village" diye adlandirilan bir yere gittiler. Kizim benden fotograf makinesini istedi ben de bloguma koymak icin guzel resimler cekerse verecegimi soyledim. Kizimin cektigi resimler esliginde size bu yer hakkinda biraz bilgi vereyim. Burasi Dr. Hassan Ragab adli papirus yapimindaki antik teknikleri yeniden kesfetmesiyle unlu bir sahis tarafindan 1974 yilinda tasarlanmis ve adim adim geliserek gunumuze canli bir muze olarak ulasmis. Nil'in kiyisinda eski Misir medeniyetinden gunumuze Misir'in tarihini gozler onune seren bu muze Giza'dadir. Muzenin diger muzelerden farki eski Misir medeniyetinin animasyonlarla canlandirilmasi. O zamanlar nasil balik tutulurmus, nasil papirus yapilirmis, nasil gemi yapilirmis gibi o zamanin yasantisini bugunun oyunculari araciligi ile gorebilirsiniz. Bir de Kahire muzesinde orjinalleri bulunan heykel, mumya ve eserlerin, ve guneydeki tapinaklarin kopyalarini da burada gorebilirsiniz. Ayrica Misir'in yakin tarihinin konu edildigi bolumler de var.

Antik Misir medeniyetini gormek icin bir sala biniyorsunuz ve sal sizi sectiginiz dilde rehberlik hizmeti vererek Nil'de sazlarin arasinda dolastiriyor ve karsiniza tanrilarin heykelleri cikiyor. Daha sonra animasyonlari izliyorsunuz gene salin uzerinden. Kendinizi bambaska bir alemde hissediyorsunuz, sehrin gobeginde ama sehirden uzak hissederek.

Burada ayrica cocuklar icin de etkinlikler var; resim, comlek yapimi gibi etkinlikler icin okul gezileri duzenlenir. Gecenlerde bir dergide okudum, cocuklar icin uc boyutlu sinema gosterileri de baslamis.

Antik Misir kiyafetleri giyerek gene konuya uygun fon esliginde resim cektirebileceginiz gibi, Restoran, cafe gibi gunun yorgunlugunu atacak yerler de mevcut.


Hz. Musa'nin Nil'de bulunusu **************** Mumyalama islemleri


Firavun'un yatagi **************************Tapinaklarin resimlenmesi

10 yorum:

Adsız dedi ki...

disneyland gibi nerdeyse su sal gezintisi, ordada bir ufak tekneye binip kizildereli medeniyetini gezdiriyorlar(di) belki kaldirmislardir simdi bilmiyorum.

fatih dedi ki...

national geocraphic de mumyalama deneyi izlemiştim ve çok etkilenmiştim. resmi görünce o aklıma geldi birden.
firavunun yatağıda rahata benziyor:)
teşekkürler resimler için

Berceste dedi ki...

Senin bizdik iyi fotograf cekiyormus, bizden ona tesekkurler :) Gittikleri yer de bayagi ilginc gibi. Ben de Nil nehri kenarinda ama Kahire icinde sirf Papirus satan ve adi muze gibi birseye benzer bir yere gittimdi... Otelden cikip yuruyerek :P Hayvanat bahcesine gelmedendi saniyorum... Vuf hafizam eskiyor galiba, 5 sene onceyi hatirlamakta zorlandim simdi !

Unknown dedi ki...

Cem, zaten Dr. Ragab da Orlando'daki Disney World's EPCOT Center'i ziyaretinden sonra boyle bir sey yapmaya karar vermis, ama farkli olarak canlandirmalar yaparak insani karakterler koymus projeye. Amerikalilar da once yok ettikleri kizilderililerin medeniyetlerini turizm vesilesi yapip para kazaniyorlar ha. Amerikan ruyasi bu olsa gerek! Sevgiyle kal

Unknown dedi ki...

Birsey degil Fatih abisi kizima iletecegim tesekkurlerinizi.

Unknown dedi ki...

Berceste ablasi,kizim gercekten bu konuda iyi yasina ragmen. Tesekkurlerini iletecegim.Sheraton Otelinde mi kalmistin, otel ve hayvanat bahcesi arasinda Nil'in kiyisinda Papirus muzesi var. Ama biliyormusun Nilin bu tarafi Kahire degil aslinda. Giza. Iki sehir birlestiginden her tarafa Kahire diyoruz. Piramitler de aslinda Kahire'de degil, Giza'da. Hayvanat bahcesi de. Yaaa. Sevgiyle kal.

Berceste dedi ki...

Yok benimki Nile Hilton idi, Istanbul'dakinin amca kizi :) Dogru bak o Giza muhabbetine cok sasirmistim...Piramitler orada biliyorum da Nil'in iki yakasi icin farkli isimler davasi beni sasirtmisti...Bak bir de Hidiv Pasasinin evi vardi, onu gezdimdi :P Salak ben, aaa bu bizde de var deyip Iznik Cinilerini gostererek, sonra ne gorsem aynini der oldum, en son e bu padisahlar bizimkiler, tugralar da onlarin deyip koptumdu !!!! Fil kulagindan sehpa yapmislar cok ilginc bir o kadar da itici gelmisti.
Su meshur bocugun adi neydi? Mavi tastan yapiyorlar hani, ugur bocugu....

Adsız dedi ki...

Sevgi aslinda amerikali degilde avrupali katleddi kizilderilileri. Yoksa amerikali lafi icine bugunun kizilderelileride giriyor =)

Onlar kizilderelinin medeniyetinden para kazanmak degilde burdaki cocuklara ve yabancilara ogretiyolar amerikanin asil sahiplerini ve yasayim bicimlerini, bazi bolgelerde hala kizildereli kabililer aynen eskisi gibi yasayip, orayida ziyaretcilere acip o yoldan gecimlerini sagliyolar.

Neyse kisaca anlatmak istedigim amerikan ruyasi senin dusundugun gibi degil =P

Unknown dedi ki...

Cem, Avrupalilar yapti diyorsun da zaten onlar bugunku Amerika'yi olusturan insanlar. "Avrupali Amerikalilar" onlari nasil yok ettiklerini de anlatiyorlar mi bu "gosterileri" yaparken? Bugun Amerika'li deyince kizilderililerin esamesi okunmuyor, yani biz hic gormuyoruz onlari hic bir yerde. Siyahlar da son 20-30 yildir ortaya cikip adam yerine konmaya basladilar zaten.

Yanilabilmeyi cok isterdim ama maalesef gorusum bu yonde.

Adsız dedi ki...

iste demek istedigimde oydu sevgi =) yani gecmisi pek parlak olmayan avrupali ayagini amerika topraklarina bastigindada katliamlara devam etmis toprak/guc ve altin ugruna.

simdi o kisilerin torunlari amerikali diye cagriliyor ve coguda gecmislerindeki yaptigi bu yalnisi acimasizligi kiniyor, ayni zamandada ilginc bir sekilde kutluyolar =) thanksgivingle.

bu arada sizlere ailecek guzel bayramlar dilerim sevgi.