Çarşamba, Ekim 11, 2006

MISIRDA RAMAZAN II

Ramazanda en cok tuketilen yiyeceklerin basinda tabii ki tatlilar geliyor. Tatlici dukkanlari tam kapasite calisiyorlar. Kuyruklar oluyor dukkanlarda. Bizdeki tatlilara benzeyeni de var, degisik tatlilar da var. Benim hosuma giden seylerden biri de tatlilarin paketlenisi. Genellikle karisik tatli alinir ve bunlar karton tabaklarin icine resimde gordugunuz gibi yerlestirilerek paketlenir. Tatlari da hafiftir, ic bayiltmaz. Burada baklavaya "ba'lava" deniyor, "k" harfini soylemedikleri icin virgulden onceki "a" ya vurgu yapilarak soyleniyor. Bence bizim baklavanin yerini asla tutamaz. Resimde gordugunuz, fistikli burmalar cok guzel ama. Bir de benim cok sevdigim tabagin kenarinda dizilmis olan irmikten yapilmis ortasi bademli tatli. Adi; "Basbusa". Hani Turkiye'de sokakta camekanli arabalarda satilan sam tatlilari var ya, sokakta satiliyor diye cocuklugumdan beri icim gittigi halde bir turlu tadina bakamadigim, iste ona benzetiyorum gorunusunu. Cok hafif ve lezzetli. Burada en cok yedigim tatli diyebilirim.

Bizim kadayif dedigimize, barada"kunafa", yassi kadayif benzeri bir malzeme ile yapilan tatlilara da "atayif deniyor. Resimde gordugunuz atayifa bir ornek. Bu malzeme resimde goruldugu gibi elle sekli verildikten sonra ici kaymakla doldurulup uzeri de fistikla kaplaniyor, yerken de ortadaki balli serbete batirilarak yeniyor. Bunlarin bir de lokmalik olan kucukleri de var. Bu yassi kadayifin bir de ici findik, fistik ile doldurulup borek gibi ortadan ikiye katlanarak kapatilip, kizartildiktan sonra serbete atilani var ki o da cok guzel. Bu tatlinin aynisini Mersin'de de yapiyorlar ve orada adina "tas kadayifi" diyorlar.

Sanirim ben burada eski Osmanli tatlilarindan birini de kesfetmis bulunuyorum!. Resimdeki tatli bizim kadayifin ufalanarak yapilmisi, arasina da ya kaymak ya da muhallebinin kaymaklastirilarak! yapilmisi bir ara madde koyularak yapiliyor. Gercekten cok hafif bir tatli. Bazi tatlicilar tepsinin ust kismina gelen yerde kadayifi bir hasir orer gibi orerek dekoratif bir gorunumle sunuyorlar. Bu guzel tatlinin adi da OSMANLEYA. Iste bu yuzden bu tatlinin bir Osmanli tatlisi oldugunu dusunuyorum. Isin dogru olup olmadigini arastiracak zeminim olmadi dogrusu.

Eveet, benim en sevdigim tatlilardan biri de iste bu lokumdan yapilan tatli. Bildigimiz lokum yalniz yumusak bir lokum, ici kaymakla doldurulmus ve uzerindeki de pudra sekeri. Bizim lokumun bir baska sekilde yapilmisi da diyebiliriz. Gercekten cook guzel. Ama taze iken yemek lazim. Bir iki gun kalinca icindeki kaymak biraz sertlesiyor. Haa adina gelince adi "Melben". Konumuz ramazan olunca tabii yiyeceklerden ozellikle de tatlilardan bahsetmek te kacinilmaz oluyor. Misir'a ozgu daha baska tatlilar da var ama onlar sut ile yapiliyor. Onlari da bir baska sefere anlatacagim.

17 yorum:

Papatya dedi ki...

Ne guzel tatlilar bunlar boyle! Orada Ramazanlar da bir baska hareketli olmali... Sahur ziyaretleri de cok ilginc geldi bana. Dogrusu bu guzel tatlilardan ikram edilse, gunun ne vakti olsa yenir herhalde :) Tadini cikar derim baska sey demem vallahi :)
sevgiler,
Papatya

Berceste dedi ki...

Sen orada bizler gibi yiyecek icecek ozlemi cekmiyorsun anlasildi :D Isimler bile nerdeyse ayni...Ben de Urdun'de almistim bu tatlilardan ve bayilmistim. Filistinli bir arkadasim siparis etmisti, onun soyledigi tatlicidan gidip almistim. Kadayifa benzer ici fistikli olan haarika :) Bir dee Urdun'de otel odama tatli birakmislar, hani hosgeldin diye meyva falan olur ya bunun gibi minik bir kutuda degisik tatlilar vardi. Iclerinde biri cok guzeldi, irmikten yapilmis sanirim, kurabiye gibiydi, incir vardi icinde hatirladigim...Mis gibi de tereyagi kokuyordu. Boyle birsey oralarda da var mi acep? Babam Omariye diye bir tatlidan bahsetmisti Misir donusu, sutlu asure gibi diye tarif etmisti. Ben kime sorduysam bilemediler. Orada kaldigim son gece Om Aly olabilir mi acaba diye tereddut edip yiyeyemden donmustum. Hala merak konusudur Misir ve tatli denince bende...
Bu arada sen yapmiyor musun bu tatlilardan? Hani tariflerini rica etsek??? Ben belki bayram tatlisi sam baba yi yaparim ;-) Boylece sen de kendin dener, sokak saticisi diye urkmeden yersin.

Leyleğin ömrü dedi ki...

Omaly dir o tatlı Berceste.

Adsız dedi ki...

Mısırda geçirdiğim mükemmel günleri hatırlattınız bana:)

Adsız dedi ki...

kendimi fikrimi soyluyorum, arap tatlilarinin sadece gorunusu guzel yada bizim tatlilara benziyor ama tatlari hic guzel degil, bizim gibi turk tatlilari ile buyuyen birine gore =)

Unknown dedi ki...

Merhaba papatya, tekrar hosgeldin. Tadini azar azar cikariyorum sismanlamamak icin. Bu arada senin de cok ilginc yemek tariflerin var. Kizin da cok tatli, Allah bagislasin.

Unknown dedi ki...

Bildin berceste, gercekten burada yiyecek icecek ozlemi cekmiyorum, ne de olsa ayni bolge benzer kultur karisiminda dogan seyler. Urdunde yedigin ici incirli kurabiyenin adi eger ayni seyden bahsediyorsak; mamul. Burada da cok var, hatta marketlerde ambalajli olarak satiliyor. Bunlarin bir de hurmali ve lokumlu olanlari var. Babanin bahsettigi tatli da buyuk bir olasilikla Om Ali. Yani "Ali'nin Annesi". Sutlu tatlilar kategorisine girdiginden dedigim gibi daha sonra anlatacaklarim arasinda bulabilirsin. Ben hamurlu tatlilardan yapmiyorum, hazir aliyorum, ama denedigim sutlu tatlilar var. Yapmamamin sebebi de evde benden baska tatli yiyen yok. Ne kizim ne de esim tatli yemezler oyle. Eger isterseniz arada tarifler yazabiirim tabii.

Unknown dedi ki...

Merhaba Banu, hosgeldiniz. Demek Misir'in tadina baktiniz ve begendiniz. Misir deneyimlerinizi dinlemek (okumak) isterdim. Gorusmek uzere, sevgiler

Unknown dedi ki...

Selam Cem, yorumlama tarzin beni guldurdu dogrusu, yanlis anlama cok sempatik buldum. Bazilarinin tatlari benim de hosuma gitmiyor, ama tamamiyle de kotu olduklarini soylemek haksizlik olur. Ben ozellikle Suriye tatlilarinin cok guzel olduklarini duymustum, gerci deneme sansim olmadi ama. Bizim yanliz tatlilarimiz degil her seyimiz cok guzel, ama kiymetini bilen yok, oyle degil mi?

Berceste dedi ki...

Yurtdisina cikinca anliyorsun ama kiymetini Sevgi :) O tatlinin mamul olmasindan ben de supheleniyorum ama burada suriye marketinden aldim, ayni tatta degildi, Urdun'deki cok guzeldi. Tariflerini isteriz elbette !!! Om Aly'i de meraklardayim dogrusu...Keske yeseymisim o aksam, dogru tahmin etmisim demekki. Alev de sen de ayni ismi soyluyorsunuz. Sevgi ft'lari biraz aydinlik ortamlarda ceksen, gunduz falan :) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

neyin kiymetini biliyoruzki tatlilarimizinki bilelim sevgi.

Berceste dedi ki...

Bak tatli falan dedin, gunde 4-5 kez gelip bakmaya basladim siteye ona gore :D

Unknown dedi ki...

Berceste fotograflarimin gece cekilmesinin sebebi, ozellikle ramazanda burada geceleri yasaniyor. Dolayisi ile resim cekebilecegim zamanlar yada gelen tatlilar hep geceye rastladi. Farkindayim. Mesela ful ve tamiyanin resimlerini sahur icin shabrawy'e gittigimde cekmistim. Digerleri de oyle. Ramazandan sonra daha aydinlik fotograflar cekebilirim. E Kahire'nin bir adi da "Hic uyumayan sehir" dir zaten.

Unknown dedi ki...

Berceste sana babanin bahsettigi tatli ile ilgili notu yazdiktan sonra esime sordum "omareya" diye bir tatli var mi diye. Keske daha once sorsaydim ama hic duymadigim icin hemen om ali oldugunu dusundum. Evet varmis "amareya" deniyormus. Kayisi pestili ile yapilan "amareddin" diye bir serbet var. Onunla bir takim meyvelerin karisimi ile yapilan asureye benzer bir seymis. Ben de hic yememistim. Ilk firsatta deneyecegim.

Berceste dedi ki...

Ben de sasiriyordum, babamin Turkcesi oldukca duzgundur ve Om Aly ile Omariya arasinda da epey fark var, benziyor ama gene farkli iste...Nasil oldu diye, hani bir de tadda da farklilik var, biri sutlu bir tatli sanirim, digeri asuremsi bisi diye tarif edilmisti babam tarafindan.Sicak yeniliyormus galiba???

Bu arada sen sam baba mi istemistin :P Tarifine benim siteden bakabilirsin...
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Denedin mi Sam Babayi merak ettim...

Unknown dedi ki...

Henuz denemedim, cunki bu aralar iftara davetliydik hep, yiyecek firsatim olamiyacagindan yapmadim. Ama onumuzdeki gunlerde yapacagim. Bu arada Basbuse tarifi ile ayni cikti senin tarif. Demekki onun icin seviyrmusum ben Basbuse'yi.