Pazartesi, Mayıs 12, 2008

ASWAN I


Bunca yildir Kahire'deyim herkesin anlata anlata bitiremedigi Aswan'a gitmek daha yeni kismet oldu. Iyi ki de olmus. Bundan sonra tekrar tekrar gitmeye karar verdim. Acikcasi ben oyle tapinaklara gitmekten ziyade Aswan'in dogalliklarini gormeyi tercih ettim. Yakindaki bir tapinaga ve iki tane muzeye gittikten sonra gunlerimi Nil'in uzerinde gecirdim. Hemen her gun otel tarafindan bize tavsiye edilen bota binip Nil'in uzerinde bir o yana bir bu yana gittik.

Aswan Misir'in guneyinde bulunuyor. Meshur buyuk Aswan Baraji da burada. Aswan'da yasayan halk Nubye halki. Mazileri binlerce yil oncesine uzaniyor. Su andaki toplam nufuslari birbucuk milyon kadar. Bu nufusun bir kismi Misir topraklarinda, bir kismi da Sudan topraklarinda yasiyor. Misir'in guneyi ve Sudan'in kuzeyini outuran bu bolge eski Nubye topraklari. Koyu kahverengi ten rengine sahipler. Gitmeden once bu yore insani hakkinda cok guzel seyler duymustum. Kendim de sahit oldum, gercekten onlari tanidigima cok memnunum. Bir kere cok temizler. Zaten sehir sokaklarindan da bunu anlayabilirsiniz. Verdikleri sozde duruyorlar. Bir gece carsiya indigimizde ozellikle insanlari inceledim, kadin, erkek, genc kiz, delikanli, yasli , genc; bana o kadar olumlu bir elektrik verdiler ki hic tedirgin olmadim. Insan kendini gozleriyle ve bakislariyla belli eder, ben bu insanlarin gozlerinde temizlik gordum! Allah bozmasin…

Otelin bize tavsiye ettigi motorun sahibi Usama ayni zamanda tarih ve cografya ogretmeni imis. Ondan duyduklarimi aktariyorum ben de;

*Nubyenin kendine ozgu bir konusma dili var. Kendi aralarinda bunu konusuyorlar. Ama bu dilin yazi hali yokmus.

*Nubye yemekleri ayni Kahire'deki gibi. Tek farki guvecte pisiyor olmalari.

*Nubyelilerin maddiyattan cok hissiyata onem verdigini soyledi. Dededen kalma cok degerli bir arazileri varmis Nil kiyisinda. Cok buyuk paralarla satin almak isteyenler varmis fakat "O kadar parayi ne yapacagim, para bizi bozar" diyerek satmaktan yana degil. Eger Kahire'de yasayan iki kuzeni ile anlasabilirse sattiklari takdirde koyune tam tesekkullu bir okul yaptirmak istedigini soyledi. Koydeki mirascilar Kabul etmisler ama Kahire'dekiler kabul etmemisler. O da sirf para icin satmak istemiyor araziyi.

*Misir'in kuzeyindeki halkin aksine burada evlilik yasi ozellikle erkekler icin otuz civarinda. Kahire'de bile bu, kiz erkek yirmili yaslarda. "Evlenmek cok pahali, kizlar birbirlerine bakip her seyi istiyorlar, o yuzden de evlilik yasi ileri atildi" dedi. Kendisi de evlenmek icin biriktirdigi parayi en sonunda su anda islettigi motora yatirmaya karar vermis. Kazandigi paraya ek gelir olsun diye. "Ya evlilik, ya da motoru sececektim, ben de motoru sectim" dedi.

*Kadinlar kocalari olunce siyah giyiniyorlar. Yasli kadinlar bunu olene dek giyiyorlar. Genc olup da evlilik yasindaki cocuklari bulunan kadinlar, cocuklar evlendigi zaman dugunle beraber siyah giysiyi terk ediyorlarmis. Kucuk cocugu olan kadinlar genellikle cocuklarin iyiligi icin tekrar kocasinin ailesi icinden birisi ile evlenebiliyor genellikle.

*Evlilikler tek esli. Ikinci es diye bir sey yok. "Bunlar elli sene onceki adetler, zaten tek kadinla ugrasmak yeter, ikincisi icin deli olmak lazim" diyor.

*Kahire'dekinin aksine Nubyeliler olulerini bizim gibi topraga gomuyorlarmis. (Kahire'de topragin altindaki bir odadaki raflarin uzerine yatiriliyor oluler.)

*Muslumaniz ama fanatik degiliz dedi. Cami resmi cekilmesine karsi cikanlar olabildigini soyledim Kahire'de, O da; "biz de bugun bunu konusmustuk aramizda; simdi yabanci biri merak ediyor, iceri girip gormek, resim cekmek istiyor, neden izin vermeyelim, belki bu vesile ile o da musluman olur" dedi.
Gezinin geri kalanini da resimlerle beraber anlatacagim....

4 yorum:

Leyleğin ömrü dedi ki...

Sevgi buraya mı yerleşsek acaba?

Unknown dedi ki...

Sevgi abla valla bu Nubye'lileri gormeden bende sevdim :) Ne guzel anlatmissin.Umarim bir gun gormekte nasip olur :)

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Vallahi Alev'cigim ben de bunu dusunmedim degil. Soyle Nil'in kenarinda kucucuk bir evim olsa, gunlerimi onu seyrederek gecirsem diye dusunmedim degil hani.

Unknown dedi ki...

Merhaba Nilgun'cugum, Umarim size de gormek nasib olur. Ben kisin gene gitmeyi dusunuyorum, hadi gelin...