Perşembe, Aralık 14, 2006

BALAH

Balah (hurma) dogal olarak her zaman her yerde bulunuyor burada. Mevsimi geldiginde hurma agaclari salkim salkim hurmalarla doluyor. Hurmanin yuzlerce cesidi varmis. Bizim Turkiye'de bildigimiz hurma Arabistan'dan ya da Tunus'tan gelen kurutulmus hurmalardir. Ben burada hurmanin tazesini gorunce cok sasirmistim. Sanki hurma agacindan bizim bildigimiz sekilde toplanirmis gibi. Ama taze hurmanin da tadina doyum olmuyor hani. kabuklarini elinizle soyup yediginizde ayni helva her gibi oluyorsunuz. Bu hurmanin bir de sari ve kirmizi renkte olani var. Ben ne yazik ki bugun yarin derken kirmizi hurmanin fotografini cekemeden cekildi piyasadan. Ancak sarisini yakalayabildim.

Kirmizi hurma resimde gordugunuz sari hurmadan daha ince ve uzun. Sulu ve tatli, elma gibi, kabugu kirmizi ici beyaz. Kutur kutur yersiniz ki ben kirmizisini daha cok seviyorum. Zaten yemekten resmini cekemedim!

Sari hurma biraz daha tiknaz. Onun da ici beyaz ve sulu.
Taze hurmayi yerken kurusunu yerkenki kadar icinizi baymiyor tattan. O yuzden bir oturusta yiyebildiginiz kadar yersiniz.

Hurma besin degeri acisindan cok zengin bir meyve. Bir zamanlar hurmanin, yasamin bitkiden hayvana gecis surecinde olustugunu okumustum. Bu yuzden hem bitki hem de hayvan hucre yapisina sahipmis. Bu yuzden cok besleyici sanirim. Eger yiyecek hic bir seyiniz yoksa 3 tane hurma gunluk besin ihtiyacinizi karsilarmis. Bunu ogrendigimde sabahlari okula giderken bir sey yemeyen kizima uc tane hurma yedirerek yollardim gectigimiz yillarda, icim rahat ederdi.

Taze hurma ile burada cok guzel tatlilar yapiyorlar daha sonra yemek tariflerini yazmaya basladigimda bahsedecegim bunlardan da..

5 yorum:

Ayşe dedi ki...

sa.blogunuza tevafuk üzere rastladım..
en çok da mısırlıların dil konusunda olan düşünceleri ilginç geldi?.
ülkemizin üzerinde oynanan oyunlara rağmen,özümüze bağlılığımız beni her zaman mutlu etmiştir.
sevgi ve selamlar..

Adsız dedi ki...

sevgi sayfana 2 hafta bi ugramadim butun misirdaki meyvalarla doldurmusun =)

su hurma icin yaptigin aciklamadan sonra sanirim hurmayi artik pismemis sekilde yiyemiyecem =P hani hayvan hucresinede sahipmis ya.

Unknown dedi ki...

Hosgeldiniz Ayse. Gene de cok dikkatli olmamiz gerek. Her gecen gun daha da yozlasiyor toplum. Aslinda bu sadece bizim toplumumuzda degil. Dunyanin her yerinde oluyor ne yazik ki. Degerlerimize sahip cikip ogrenmemiz, uygulamamiz ve cocuklarimiza aktarmamiz gerek. Gorusmek uzere.

Unknown dedi ki...

Merhaba Cem, uzunca bir sure kayboldun sen de. Hosgeldin. Evet, bu aralar degisik meyvalar cikti, Turkiye'de olmayan. Burada Turk nufusu da artmakta ve bilmedigi seyi alamayan insanlar icin tanitim iyi olur diye dusundum. Bir kac meyve daha koyacagim bir kac gun. Bu arada hurma her hali ile lezzetli. Sen bir kebap yapmayi dene bakalim nasil olacak!. Hurma Kebabi:))

Adsız dedi ki...

Hurma çok sevdiğimiz bir lezzet,çok faydalı olduğunu okumuştum.Burada(Tr.) ramazanda yoğun olarak satılıyor.Taze dondurulmuş Medine hurması almıştık Medine'den ,çok lezzetli ama pahalı idi.

Selam ve sevgiler....