Çarşamba, Ağustos 16, 2006

PEKI BEN NE YAPIYORUM

Bir onceki yazimin devami niteliginde olan bu yazimda bir ornekleme yapacagim. Ben bir Misirli ile evli oldugumdan dogal olarak da tek cocugumuz olan kizimiz da hem Misir hem de Turk vatandasi. Kizim Turkiye'de dogdu ve uc bucuk yasina kadar da Turkiye'de kaldik. Daha sonra Misir'a tasindik. Misir'a geldigimizde kizim sadece Turkce biliyordu. Lisan ogrensin diye hemen bir krese koyduk. Cunki bir yil sonra okula baslayacakti. Burada lisan dersleri kreslerde basliyor biz de Fransizca ogrenmesini istedigimizden o sinifa koyduk. Bir kac ay sonra, cocuklarin lisan ogrenme kabiliyeti ile hem fransizcayi hem arapcayi konusmaya basladi. Okul zamani geldiginde Fransizca egitim veren bir okula yazdirmak istedik. (esimin ailesinde Fransizca hakim oldugundan ve de Fransizca ogrenenin Ingilizceyi cok rahat konustugunu , tersi durumda ise Fransizca'nin ogrenilemedigini duydugumdan boyle bir secim yaptik). Yaptigimiz arastirmalar sonucu, tavsiyelerle yari yariya Misir-Belcika ortakligi olan bir okula yazdirdik kizimizi. Misirli'larin yari yariya ortak olmasi hem Arapca'nin ders saatlarini diger okullara gore fazla kilmisti hem de cocuklar uzerindeki disiplin diger okullara gore bence daha iyi idi. Yani laf aramizda ben Amerikan ve Ingiliz okullarinda yetisen cocuklarin hal ve tavirlarina sinir oldugumdan zaten bastan bu okullara karsi idim. Neyse kizimiz ikinci sinifi gecip ucuncu sinif ogrencisi oldu ama; Arapca da basimiza dert oldu. Kizim da cevresinde Arapca ile ilgili yorumlari duyup, ben de Arapcayi sevmiyorum, ders almak istemiyorum dese de hafta sonlari birer saat evde ozel ders aldirdik. Her dersten once evde kizilca kiyamet kopuyordu. Ona soyledigim hep bu oldu; "Kizim sen hem Misirlisin, hem Turksun. O yuzden bu iki dili de cok iyi ogreneceksin," Aslinda Turkce'de bir problemimiz yok, zaten evdeki konustugumuz dil Turkce. Kendi kendine okuma yazmayi da ogrendi. Ama Arapca problem oldu. Neyse aldigi dersler yuzunden Arapca notlari da yukseldi, okuma yazmayi da ogrendi de simdi bana ogretiyor! Gecenlerde birisi Arapcayi mi Fransizcayi mi daha cok seviyorsun dediginde "Arapcayi" dedi. Hem sasirdim hem sevindim. Benim burada da hep soyledigim gibi; kizim hem Misir hem de Turk dilini ve kulturunu cok iyi ogrenmeli. Herkes kendi ozunu bilmeli diye dusunuyorm. Ingilizce ya da Fransizcayi konusunca Ingiliz yada Fransiz olmuyorsun ki! Ne kadar olmak istesen de olamazsin. Insanin ozu ne ise o!
Bir de okulun Belcika'li yonunun cocuklar uzerindeki etkisini anlatacagim. Nedense bizim kiz birden bire Belcika'yi sevmeye ve buyudugu zaman gidip oralari gormeye karar verdi. Hani Belcika ile bir hasir nesirligimiz yok ailecek ama bu da okulun etkisi iste! Buradan gecenlerde eltim ile yaptigimiz bir konusmaya deginecegim. Kendisi Alman okulunda okumus, cocuklari da ayni egitimi aldilar. Konusurken laf arasinda konu lisanlara geldi ve birinci siraya Ingilizce'yi sonra Almanca, Fransizca ve Arapcayi koydu. Okulun etkisi ile Alman lisanini ve kulturunu sevdigini soyledi. Ben de bizim icin durumun farkli oldugunu kizimizin oncelikle Turkce ve Arapcayi kendi dili ve KULTURU olarak kabul edip ogrenecegini diger ogrenecegi dillerin kendisine sadece is hayatinda kolayliklar saglayacagini soyledigimde cok sasirdi bu dusunceme. Sayin Sinanoglu, ne kadar da dogru seyler soylemis. Eger okumayanlar varsa, ya da yazdiklarimdan bir anlam cikaramayan varsa Oktay Sinanoglu'nun kitaplarini tavsiye ederim gercekten. Kitap okumayi sevmeyenler internetten de arastirabilirler en azindan.

2 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Ne olursa olsun farklı kültürlerle büyümesi çok güzel. Büyük bir zenginlik.

Biz de yurtdışına gidebiliriz çalışmaya, belki Mısır İskenderiye, belki bambaşka bir yer.

Oğlumun farklı kültürleri öğrenerek büyümesini isterim.

Şimdilik İskenderiye hakkında bilgi arıyorum. Yaşanan yerler, okullar, orada yaşam hakkında bilgi bulabilirsem çok sevinirim.

Unknown dedi ki...

Insanlarin farkli kulturleri ogrenerek buyumeleri kadar guzel ve zenginlik veren bir sey yoktur herhalde. Kitaplardan okuyarak ogrenemediklerinizi yasayarak ogrenebilirsiniz. Benim bundan bir sikayetim yok. Ben baska kulturleri ogrenirken kendi kulturunu unutup yozlasmaktan bahsetmek istemistim.

Ne yazik ki Iskenderiye hakkinda detayli bilgiye sahip degilim. Araba ile Kahire'ye 3 saat mesafede bir kiyi sehri ve Kahire'nin aksine bol yagis alan bir yer oldugunu biliyorum.